Jelentős előretörést értek el Szíriában az orosz légierő által támogatott Szíriai Demokratikus Erők; az ország keleti részén stratégiai fontosságú utakat vettek vissza a terroristáktól, és biztosították az összeköttetést Dajr ez-Zaur irányába.

A Szíriai Demokratikus Erőket Oroszország légicsapásokkal támogatja, ennek köszönhetően 47 falut szabadítottak fel, és tovább nyomulnak Al-Shaddadah irányába (Észak-Szíria). Az Al-Mayadeen hírtelevízió beszámolója szerint a Haszaka kormányzóság területén 47 falu felszabadítása lehetővé teszi, hogy további erőket összpontosítsanak Dajr ez-Zaur tartományba, ahol a szíriai hadsereg orosz támogatással harcol a terroristák ellen. A terület felszabadításával a Daesh terrorszervezet egy újabb jelentős olajlelőhelytől esik el.

A szervezet az ország nyugati részén is harcban áll a radikális iszlamista csoportokkal, főként az al-Nuszra Front és az Ahrar al-Sham terrorszervezetekkel. A beszámolók szerint azonban a török hadsereg a határ túloldaláról tüzérségi támadást intéz a Szíriai Demokratikus Erők alakulatai ellen, ezáltal hátráltatja a terrorszervezetek elleni harcot. Az Al-Mayadeen szerint a török tüzérségi támadások főként Afrin környékére összpontosulnak, ahol a szervezet helyi központja található.

Szíriában a kaotikus helyzetet hosszú távon fenntartja, hogy az országban különböző idegen országok fegyveres erői működnek, ezek az országok azonban – még a NATO tagállamai sem – máig nem tudtak közös álláspontot kialakítani azzal kapcsolatban, hogy melyik lakossági fegyveres csoportot minősítik terrorszervezetnek. Ebben a tekintetben a NATO-országok is ellentmondásban állnak egymással; Törökország terrorszervezetnek tart olyan kurd fegyveres csoportokat, melyeket a nyugati koalíció a “mérsékelt ellenzék” kategóriába sorol. Oroszország szintén terrorszervezetté nyilvánított számos olyan csoportot, melyek jelenlétét a NATO elfogadja, mert az ország legitim kormánya ellen folytatnak fegyveres harcot.


http://www.hidfo.ru/2016/02/eloretornek-a-demokratikus-erok-sziriaban/