Jean-Marc Ayrault volt kormányfőt nevezték ki a külügyminiszteri posztra, miután lemondott Laurent Fabius volt francia külügyminiszter. A politikus szerdán távozott posztjáról, miután határozottabb kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államok szíriai konfliktusban betöltött szerepével kapcsolatban.

A The Guardian brit napilap beszámol arról, hogy Laurent Fabius kijelentése szerint az Egyesült Államok nem elkötelezett a szíriai válság megoldása terén, ehelyett kétes politikájával maga is hozzájárult a probléma gerjesztéséhez. Fabius szerint az Egyesült Államok retorikai szinten ugyan a válság megoldásáról beszél, de a gyakorlatban ezzel ellentmondásban álló lépéseket tesz, a nagyhatalmak közti konfliktus pedig abból adódik, hogy “az oroszok és kínaiak is érzik ezeket az ellentmondásokat.” Úgy fogalmazott: “Aszad brutalitása, Oroszország és Irán bűnrészessége, és az amerikaiak kétértelmű politikája” határozza meg a szíriai helyzetet. Eközben azt valószínűsítette, hogy az amerikai külpolitika a jövőben nem annak mentén fog alakulni, mint amit kampányidőszakban hangoztatnak a miniszterek, ehelyett teljességgel kiszámíthatatlan, hogy az USA később milyen szerepet vállal a konfliktus “megoldásában”.

A külügyminiszter lemondása után már nem nyilatkozott az amerikai külpolitika kapcsán: “A koalíció tagjai részéről is ellentmondások merülnek fel. Nem fogom megismételni, amit a koalíció vezető országáról mondtam ezt megelőzően – de nem érzem úgy, hogy elkötelezettek lennének a válság megoldása irányába.”


http://www.hidfo.ru/2016/02/kritizalta-az-amerikai-kulpolitikat-levaltottak/