A görög védelmi minisztérium közleménye szerint a török légierő négy vadászgépe sértette Görögország légterét csütörtökön – ebből két gép fel volt fegyverezve.

A behatolók három alkalommal repültek be Görögország légterébe. A görög légtérvédelem mindegyik esetben elfogó vadászgépeket indított, hogy azonosítsák a török gépeket, valamint kiszorítsák azokat az ország légteréből. Az Athén-központú Kathimerini napilap emlékeztetett, hogy a történtek nem egyedi eset; a török légierő gépei korábban számos alkalommal sértették Görögország légterét.

Frangulisz Frangosz tábornok, a görög fegyveres erők vezérkarának egykori parancsnoka, volt honvédelmi miniszter a Rossziszkaja Gazeta orosz lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Törökország részéről ez egy súlyos provokáció, Ankara ezzel a lépéssel kinyilvánította, hogy területi igényei vannak Görögországgal szemben.

“Ankara provokatív cselekedetei azt közvetítik a világnak, hogy Törökország nem ismeri el a jelenlegi légi és tengeri határokat a Földközi-tenger keleti régiójában.”

A Törökország által elkövetett légtérsértések száma 2014-ről 2015-re megduplázódott. Ebben a gyakorlatban az orosz légierő gépének Szíria feletti lelövése idején állt be kisebb szünet, amikor fennállt a veszélye annak, hogy a provokatív akció eredményeként felfokozott helyzetben más térségi országok lelőhetik a légterükbe betolakodó török vadászgépeket.


http://www.hidfo.ru/2016/01/torok-vadaszgepek-sertettek-az-europai-unio-legteret/