Matteo Renzi olasz miniszterelnök kettős mérce használatával vádolja a német kancellárt, amiért a Déli Áramlatról folytatott tárgyalások leálltak, de az “Északi Áramlat 2” gázprojektet az Oroszország elleni szankciók ellenére is megvalósítják.

A Politico magazin beszámolója szerint az olasz kormányfő élesen bírálta Angela Merkelt, és rámutatott annak abszurditására, hogy miközben az Európai Unió szankciókat léptet életbe Oroszország ellen – ezzel elzárják a déli és keleti tagállamokat több jövedelmező projekttől -, Németország saját maga megvalósítja ezeknek a projekteknek megfelelőit. Renzi az Európai Unió vezetőinek hétvégi találkozóján számos kritikát fogalmazott meg Angela Merkel lépéseivel kapcsolatban, de elsősorban arra hívta fel a figyelmet;

Németország megpróbálja megakadályozni, hogy a déli és a keleti tagállamok jövedelmező üzleteket kössenek Oroszországgal, főleg olyan esetekben, amikor az Németország Európai Unión belüli vezető szerepét fenyegeti.

Ezzel magyarázható, hogy míg a Déli Áramlatról folytatott tárgyalásokat mindvégig szándékosan hátráltatták, az “Északi Áramlat 2” projektet a szankciók ellenére is megvalósítják. Utóbbi egy olyan gázvezeték-rendszer megépítését jelenti, ami Oroszországból a Balti-tengeren keresztül közvetlen Németországba szállítja a földgázt, a közvetítő-országok kiiktatásával.

Renzi arra a kettős mércére hívta fel a figyelmet, hogy miközben a szankciókra hivatkozva eltiltják az Európai Unió más országait az Oroszországgal megvalósítandó közös projektektől, Németország saját nemzeti érdekei alapján mentesülhet minden ilyesfajta követelmény alól. Így az “orosz gáztól függetlenedés” mint célkitűzés Németországra nem vonatkozik – vonatkozik azonban olyan országokra, melyek ahelyett, hogy közvetlen Oroszországtól vennék meg a földgázt, így Németország közvetítésével kell megkapják. Berlin az oroszellenes retorikát felhasználja saját gazdasági befolyásának biztosítására az Európai Unión belül, miközben magára nem vonatkoztatja az orosz gáztól függésre vonatkozó aggodalmakat. Az olasz miniszterelnök emiatt kijelentette; nem hajlandó automatikusan támogatni az oroszellenes szankciók  meghosszabbítását, ameddig Berlin a szankciók ellenére is üzletelhet az oroszokkal, ezzel gazdasági hátrányt okozva az EU más országainak.



http://www.hidfo.ru/2015/12/merkel-kettos-merceje-neki-kell-az-uzlet-de-masokat-eltiltana/