Az Ukrán Biztonsági Szolgálat az ISIL és más terrorszervezetek 59 tagját akadályozta meg abban, hogy Ukrajna területére lépjenek. Nem tartóztatták le őket, ehelyett valamennyiüket szabadon engedték.

A Korrespondent hetilap beszámolója szerint számos terrorszervezet, többek közt az ISIL és Al-Nuszra Front tagjai próbáltak bejutni Ukrajna területére, hogy “megpihenjenek” a Közel-Keleten vívott dzsihádot követően, és átmenetileg elrejtőzzenek az európai hatóságok szeme elől. A hivatal közleménye szerint az ISIL és Al-Nuszra Front mellett egy Oroszország déli részein tevékenykedő terrorszervezet, a Kaukázusi Emirátus tagjai is gyülekezni kezdtek Ukrajnában.

A forrás szerint Ukrajna a terroristák tranzitországává vált, ahol a Közel-Keletről érkező fegyveresek orvosi segítséget kapnak és dokumentumokhoz juthatnak az Európába utazáshoz. Az ország emellett elsőrangú gyülekezési hely számukra, mert a vízumkötelezettség eltörlésével és Ukrajna EU-csatlakozásával ellenőrzés nélkül bejutnak az Európai Unió területére, ami a közeljövőben a – jelenleg még – Közel-Keleten folytatott dzsihád új színterévé válhat.

Az intézkedés alapján azonban az ukrán hatóságok nem érdekeltek abban, hogy a terrorizmus ellen hatékonyan fellépjenek. Bár az őrizetbe vett személyek terroristaként voltak nyilvántartva – így jogi alapjuk lett volna a letartóztatásra -, az SZBU visszaküldte az elfogott személyeket származási országukba.

Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter helyettes szerint ezek a személyek otthonaikba visszatérve az államellenes tevékenység és szabotázsakciók szervezőivé válnak, vagy továbbutaznak más országokba, ahol szintén hasonló funkciót tölthetnek be.


http://www.hidfo.ru/2015/11/europai-dzsihad-ukrajna-szabadon-engedte-az-elfogott-terroristakat/