Szicíliában tüntetést tartottak szombaton a NATO Trident Juncture-2015 hadgyakorlata ellen. A Trapani Birgi repülőtéren tartott megmozduláson több mint ezer fő vett részt.

A megmozdulás egyik szervezője, Chiara Paladino a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint 36 ezer katona bevonásával zajló Trident Juncture-2015 a NATO legnagyobb hadgyakorlata az utóbbi évtized során, a helyi NATO-bázist pedig a légierő arra használja, hogy Szicílián keresztül mozgassa a fegyvereket a nem-szövetséges országok elleni háborúhoz. Erről azonban senki nem kérdezte meg a szavazókat; a kormány és idegen országok a fejük fölött döntöttek arról, hogy ezek a katonai célpontok az otthonaik közelében legyenek. A helyiek emellett arra is panaszkodnak, hogy az éjszaka közepén több alkalommal hatalmas robajra ébrednek fel, a NATO-bázis közelsége miatt másnap kimerülten mennek munkába.

Paladino szerint a magas munkanélküliség miatt is teljesen ésszerűtlen, hogy a kormány ilyen kiadásokat enged meg magának.

“Ellenezzük a NATO-t, a háborút, és mindazt a pénzkidobást, amivel a katonai bázisaik fenntartása jár.”

A Trident Juncture-2015 a hidegháború óta kezdett legnagyobb NATO-hadgyakorlat, emiatt a környék lakói attól tartanak, hogy a katonai bázisok közelsége otthonaikba hozza a háborút. A megmozdulás résztvevői kijelentették, hogy nem engedik Szicília további militarizálását, és újabb tiltakozó megmozdulásokat fognak szervezni a NATO-bázisok közelébe.

http://www.hidfo.ru/2015/11/sziciliaban-tuntettek-a-nato-hadgyakorlata-ellen/