Hamarosan elindulhat az a mintegy 50 magyar rendőr Szlovéniába, akik a szlovén-horvát határ védelmébe kapcsolódnak majd be. Jövő héten írják alá a két állam országos rendőr-főkapitányai az erről szóló megállapodást. Ezt követően “haladéktalanul” útnak indul az ötven rendőr, kiegészülve két logisztikai feladatok ellátásával megbízott szakemberrel.

A Sintér Rt Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) leánycége csütörtökön, a police.hu oldalon közölte, az együttműködés a magyar és a szlovén belügyminiszterek megállapodása alapján valósulhat meg.
Döbrögink a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat.
Ugyanakkor a létszámhiányt pótló cseh rendőrök megkezdték a közös szolgálatot magyar és szlovákiai kollégáikkal a szerb határszakaszon. Ők csütörtökön érkeztek Magyarországra.

cse

A cseh rendőrök magyar és szlovákiai kollégáikkal és magyar katonákkal látnak el közös járőrszolgálatot. A cseh rendőrök saját egyenruhájukat, fegyverüket viselik, saját szolgálati gépkocsijukat használják, és a Szlovákiából érkezettekhez hasonlóan V4 feliratú karszalag van rajtuk.

cs

A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint az ötventagú cseh kontingens feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöld határ őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelő szolgálat ellátása, valamint a mélységben végzett ellenőrzések támogatása. Intézkedni magyar rendőri felügyelettel, a magyar jog alapján tudnak. A külföldi rendőrök – a szolgálati feladatok függvényében, váltásokban – 12 órás szolgálatban hajtják végre feladataikat.
Merthogy a dolog úgy logikus, hogy a magyar rendőrök el, a külföldiek ide! A helyükre! Meg van ez szervezve.
(Forrás: MTI)