meré
A tegnap délelőtti ankarai kettős robbantásos merényletben eddig 95 személy vesztette életét, a sebesültek száma 250 körül van, de huszonnyolcnak az állapota ktitikus.
A mészárlás hírére Isztambulbun több tízezer ember vonult az utcákra azt hangoztatva, hogy a Recep Tayyip Erdogan iszlamista-konzervatív elnök és az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a felelős a vérengzésért. Ezzel szemben viszont a török hatóságok szerint az IÁ-öngyilkos terroristái robbantottak.
Selami Altinok belügyminiszter az állam, a demokrácia és a török nép ellen irányuló támadásnak minősítette a kettős robbantást. Leszögezte, hogy a biztonsági erők részéről nem volt “hanyagság”, nem ez vezetett Törökország közelmúltbeli történelmének legvéresebb merényletéhez.

vf

Az isztambuli tüntetés idején jelentős rendőri erőt mozgósítottak, de nem történt incidens. Hasonló tüntetéseket szerveztek a többségében kurdok lakta délkeleti városban, Diyarbakirban, ott viszont a tiltakozók összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vettek be.
Az AFP a Dogan hírügynökségre hivatkozva tiltakozó menetekről adott hírt Izmírból, Batmanból, Urfából és Vanból.

http://www.balrad.com/2015/10/11/torokorszag-forrong/