Előrehozott tartományi választásokat tartanak holnap Katalóniában. Formálisan csupán a helyi törvényhozás összetételéről döntenek a választók, de valójában ennél jóval nagyobb a tét. Artur Mas tartományi kormányfő újabb függetlenségi referendumként tekint a voksolásra. Ha a nacionalista pártok abszolút többséget szereznek, azt ígérik, hogy másfél éven belül egyoldalúan kikiáltják a 7,5 millió lakosú tartomány elszakadását Spanyolországtól. A madridi kormány szerint ez megvalósíthatatlan forgatókönyv.
BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 11:  People enjoy the atmosphere  before a Catalan Pro-Independence demonstration celebrating the Catalan National Day on September 11, 2015 in Barcelona, Spain. The Spanish northeastern autonomous region celebrates its National Day on September 11 which coincides with the kick off of the electoral campaing. Political Parties for and against independence of Catalonia will hold a regional elections on September 27.  (Photo by David Ramos/Getty Images)

BARCELONA, SPAIN – SEPTEMBER 11: People enjoy the atmosphere before a Catalan Pro-Independence demonstration celebrating the Catalan National Day on September 11, 2015 in Barcelona, Spain. The Spanish northeastern autonomous region celebrates its National Day on September 11 which coincides with the kick off of the electoral campaing. Political Parties for and against independence of Catalonia will hold a regional elections on September 27. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Zászlóháborút vívtak a politikusok a barcelonai városháza erkélyén a hagyományos őszi ünnepen. A függetlenségpártiak a katalán szeparatisták zászlaját akarták a párkányra teríteni, míg az elszakadást ellenző, kormányzó Néppárt politikusai a spanyol zászlót hozták magukkal. A vita dulakodásba torkollott. Artur Mas, a katalán kormányzat vezetője meg sem próbálta csillapítani a huzakodókat, nyilván azt remélve, hogy a látványos zászlócsata is hasznára válik a Katalónia elszakadását támogató erőknek.
A felmérések azt mutatják, hogy a függetlenségpárti erőket tömörítő Junts pel Sí (Együtt az igenért) választási szövetség valószínűleg nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát, ám egy szélsőbalos párttal összefogva mégis megkaphatja a mandátumok abszolút többségét. A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek, valójában nem tudni, mennyire megbízhatóak az előrejelzések, a közvélemény-kutatók alig képesek a korábbi mintákra támaszkodni, mivel jelentősen átalakult a katalán politikai paletta…
(Forrás: Népszava)
Bal-Rad komm: A vadászterület másik-nyugati-fertályán is a keleti-Donbassz-törekvések érvényesülnek vajon?
-Bizony elég nagy a tétje a holnapi katalóniaiválasztásoknak. Amennyiben a függetlenség-pártiak nyernek, az az egész Európai Unióra komoly hatással lehet. Merthát ugye-van ilyen törekvés Észak-Itáliában is! A “rossz példa” pedig ragadós, és kikezdheti a gazdasági-politikai latorszövetség ma már nehezen tartható kohézióját.