Éjszakai látkép az ásotthalmi gyűjtőpoton - ÖVH Információs csoport Fb

Éjszakai látkép az ásotthalmi gyűjtőponton -Fotó: ÖHV Információs csoport / Fb

…”a Görögországból és Macedóniából származó információk szerint még tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé…”

– Keddtől várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd a migránsok Szerbiában –

Várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd Szerbiában a migránsok szeptember 15. után, amikor Magyarország szigorít határvédelmén – jelentette ki Vladimir Petronijevic, egy migránsokat segítő szerbiai civil szervezet igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) vasárnap.

Emlékeztetett arra, hogy keddtől börtönbüntetés is kiróható arra, aki megrongálja a határzárat, vagy illegálisan lép Magyarország területére. Szerinte Brüsszelnek határozottabb politikára van szüksége a probléma megoldása érdekében. Aleksandar Vucic szerb kormányfő néhány napja aggodalmának adott hangot, hogy míg a migránsok eddig 2-3 napot töltöttek Szerbiában, ez az idő a magyar lépések után 5-10 napra nőhet.

A tél közeledtével az országon átvonulóknak elhelyezést kell biztosítani, és számítani lehet arra is, hogy többen kérnek majd egészségügyi segítséget, de megnő a víz, az élelmiszer és a ruhanemű iránti igény is – mondta.

Az RTS presevói tudósítójának jelentése szerint a szerb-macedón határon fekvő településre az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezer migráns érkezett, a közvetlenül a határ mellett felállított miratovaci sátortáborban jelenleg körülbelül 1500-an vannak. Várhatóan vasárnap további ezrek lépnek be Szerbiába, a Görögországból és Macedóniából származó információk szerint ugyanis tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé. A migránsok fő célja továbbra is Németország, de nagyon sokan szeretnének eljutni Svédországba is.

A szabadkai Pannon RTV arról számolt be, hogy a határ mellett fekvő Magyarkanizsára pénteken 5700, szombaton pedig 6 ezer migráns érkezett. A településen felállított pihenőhely viszont legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas. A migránsok nem egyszerre, hanem csoportosan érkeznek, de sokan már be sem mennek a pihenőhelyre, igyekeznek minél hamarabb átkelni a határon.

Emellett az egyre hűvösebb időjárás is gondot jelent, a migránsok tüzet gyújtanak, de nemcsak a sátrakon kívül, hanem azokon belül is. Emiatt tűzveszélyessé vált a tábor, és így további tűzoltó egységeket kellett a tábor biztosításához rendelni – közölte a Pannon RTV.

A migránsok félnek attól, mi vár rájuk a magyar határon, hiszen már Belgrádban értesültek a kerítésről, a regisztrációs pontokról és a szigorodó törvényekről. A szabadkai televíziónak nyilatkozók nem értettek egyet a magyar szabályok szigorításával.

“Szerintem nem tisztességes. Nem látják, hogy milyen háború van Szíriában?” – fogalmazott az egyik nyilatkozó. Egy másik arról beszélt, hogy Görögországtól Szerbiáig nem volt nehéz az út.

“Vonattal, vagy taxival jöttünk, és a rendőrség támogatott bennünket. Magyarországra hogyan jutunk át, azt nem tudom, nehéz lesz. Ott a határon nagyon sok ember van, abban reménykedem, hogy valahogy sikerül majd átjutnunk, és nem történik semmi baj” – mondta a Pannon RTV-nek.

Már a honvédeink is várják az illegális határátlépőket:

(Keddtől – nagyon helyesen – már bűncselekménynek számít a határzár megrongálása és a határ illegális átlépése. Akár börtönbüntetés is járhat ezért. – Lesz dolguk az intézkedő rendőröket biztosító katonáinknak is).

Röszke, 2015. szeptember 12. Katonák a magyar-szerb határon, miközben migránsok lépnek magyar területre a Horgos-Szeged vasútvonal mentén 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2015. szeptember 12.
Katonák a magyar-szerb határon, miközben migránsok lépnek magyar területre a Horgos-Szeged vasútvonal mentén 2015. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2015. szeptember 12. Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett Röszke térségében 2015. szeptember 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Röszke, 2015. szeptember 12.
Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett Röszke térségében 2015. szeptember 13-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs


– 4300 katona! – Az új honvédelmi miniszter szerint a honvédség készen áll, hogy segítse a rendőrség munkáját –

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség az elmúlt napokban felkészült arra, hogy a jogszabályváltozások hatályba lépésétől kezdődően, magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a tárcavezető és Benkő Tibor vezérezredes, a vezérkar főnöke szombaton meglátogatták a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat vezetési pontját Hódmezővásárhelyen és a magyar-szerb határ térségében az ideiglenes biztonsági határzár építési munkálatait Bácsborsódnál.

Simicskó István Hódmezővásárhelyen megtekintette a gyakorlaton részt vevő katonák bemutatóját, beleértve a rendőrökkel közösen végrehajtandó tömegkezelési feladatokkal összefüggő felkészítést.

A miniszter a látogatás során rámutatott: az elmúlt napokban jelentősen megnövelték a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát, amely immár mintegy 4300 főre emelkedett.

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter azt is mondta, hogy a rendvédelmi feladatok megkezdése előtt a katonák felkészítése során külön hangsúlyt fektetnek a pszichológiai alkalmasság fokozására.

Röszke, 2015. szeptember 12. Migránsok gyalogolnak a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonalon, ahol elkezdõdött az ideiglenes biztonsági határzár hiányzó szakaszának építése 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2015. szeptember 12.
Migránsok gyalogolnak a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonalon, ahol elkezdõdött az ideiglenes biztonsági határzár hiányzó szakaszának építése 2015. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2015. szeptember 12. Katonák hátukon AK-47-es gépkarabéllyal a magyar-szerb határon Röszke térségében 2015. szeptember 12-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Röszke, 2015. szeptember 12.
Katonák hátukon AK-47-es gépkarabéllyal a magyar-szerb határon Röszke térségében 2015. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI – SzRTI