Az USA által orosz vállalatokra kimért szankciók ellentételezésére (amint arról Szergej Lavrov már korábban beszámolt) megszületett a válaszlépés.

putyin

Az orosz-kínai cooperációban megalkotandó monetáris csúcsfegyver, az analóg Euroklear!
Az analóg Euroklear egy Washingtontól és Brüsszeltől függetlenül és minden befolyástól mentesen működő analóg rendszer, amely a két ország vállalatai számára akadálymentessé teszi a másik ország területén való piaci működést.
Az Eurokleart eredetileg Brüsszelben, 1968-ban hozták létre, értékpapír tranzakciók lebonyolítására.
Ez az új orosz-kínai rivális rendszer komoly csapás az EU-USA szankciósdira.
Az analóg Euroklear egy betéti és elszámoló központ, amelyen keresztül az orosz és kínai vásárlók az EU és az USA pénzügyi eszközeinek és szolgáltatóinak igénybe vétele nélkül tudnak részvényeket vásárolni-eladni.
Alekszej Mojszejev orosz pénzügyminiszter-helyettes mai bejelentése szerint ma egy jelentős “hídverési munka” fejeződött be az Euroklear létrehozása terén.
Szergej Svetszov az orosz Központi Bank első elnökhelyettese szerint az analóg Euroklear 2016 első negyedévének végén már működni fog, míg a teljes rendszer elkészülte egy éven belül fog megtörténni.
Ma Rómában Lisa Ferrarini, az európai Confinustria Sonfindustria alelnöke hangos jajongással közölte, hogy az EU-USA által Oroszország ellen meghirdetett szankciók az olasz gazdaságnak idáig három milliárd euro tiszta veszteséget okoztak.

olasz

“Az orosz piacon Olaszország a második legjelentősebb szereplő volt Németország után. A szankciók nekünk szenvedést és könnyeket okoztak csak”-jajveszékelte Ferrarini, aki kifejezte őszinte reményét, hogy az EU végre észhez tér!

https://balrad.wordpress.com/2015/09/04/orosz-kinai-csucsfegyver-a-szankciok-ellen-analog-euroklear/