Zdzisław Sadowski lengyel közgazdász szerint a politikusok könyörögnek az Egyesült Államoknak, hogy küldjék be az amerikai csapatokat, és építsenek bázisokat az ország területén, de ebből a “szövetségből” egyedül az amerikaiak profitálnak.

Az közgazdász az Interia online magazin hasábjain kifejtette, hogy Lengyelország nem csak anyagi veszteséget szenved el emiatt, de részben fel kell adnia függetlenségét, miközben semmit nem kap ezért cserébe, és az amerikai fegyveresek érkezése kizárólag az Egyesült Államok érdekeit szolgálja.

“Az amerikaiak háborúzni akarnak. Új fegyvereket, új technológiákat akarnak tesztelni. Ez rengeteg pénzt hozhat az Egyesült Államok számára, ami mostanra több éve gazdasági válságban van.”

Sadowski szerint az Egyesült Államok a demokrácia és szabadság fellegvárának tartja magát, és nem hajlandó elismerni, hogy ez egyszerűen nem igaz, mert több mint 70 katonai beavatkozást indított, melyek közül egyiknek sem volt köze az emberi jogokhoz.

A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a hidegháború óta folyamatosan hadban áll, és olyan mértékben militarizálódott az amerikai gazdaság, hogy az állandó hadviselés mostanra az amerikai gazdaság alapjait jelenti. A közgazdász Vietnám, Panama, Kuba, Kurdisztán, Jugoszlávia, Líbia, Irak és Afganisztán eseteit említette, valamint hangsúlyozta, hogy az amerikai katonai beavatkozások mindig közvetlen gazdasági előnyt jelentenek az Egyesült Államok számára, emiatt úgy kell rájuk tekinteni mint sok halállal járó befektetésre.

Sadowski szerint Lengyelországot is háborúba sodorják majd, mert Lengyelország térségében vannak olyan országok, ahol még nem tudtak megjelenni az amerikai olajvállalatok, de egy háború után bevonulhatnának (pl. Belorusszia).

“Ha egyszer az amerikai csapatok belépnek egy országba, soha nem távoznak. Háborút akarnak, mert új befektetéseket akarnak a háború nélkül számukra elérhetetlen területeken.”

Sadowski szerint Lengyelország nem lenne szabad megengedje, hogy az amerikai csapatok jelen legyenek az ország területén, sőt, még újabb amerikai katonai bázisok létesüljenek az országban. Ehelyett kártérítést kellene követeljen az Egyesült Államoktól, mert Lengyelország amerikai nyomásra vett részt az iraki háborúban, ami jelentős kiesést okozott az állami költségvetésnek, és életveszteséggel járt, ami az amerikaiaknak csak járulékos veszteség, de a lengyel kormány számára pénzben kifejezhetetlen érték kellene legyen. Sadowski szerint az iraki háború rémálommá vált Lengyelország számára, és katasztrófa volt Irak számára, emiatt mindent meg kell tenni, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő Kelet-Európában.


http://hidfo.ru/2015/07/lengyel-kozgazdasz-ha-egyszer-bevonulnak-az-amerikaiak-soha-nem-tavoznak/