Megakadt a görög repülőterek privatizációja, írja a Handelsblatt
A frankfurti repülőteret is üzemeltető német Fraport görög partnerével 14 görög repülőteret vásárolna meg. Tavaly novemberben már úgy tűnt, a görög privatizációs társaság, a HRDAF zöld utat ad, az új görög kormány azonban leállította a repülőterek értékesítését, a hitelezőkkel kialkudott harmadik mentőcsomaggal kapcsolatos tárgyalások miatt végképp leállt a folyamat, egyelőre ugyanis nem világos, milyen módon és milyen feltételek mellett privatizálják a görög eszközöket, amelyek eladásából a tervek szerint 50 milliárd euró folyhat be.
A Fraport 14 repülőteret, köztük a második legnagyobb görög város, Szaloniki repülőterét, és Kréta, Rodosz, Míkonosz, és Szantorini repterét is megszerezné.
A görög infrastrukturális ügyekért felelős miniszter a héten újra támadta a görög repülőterek eladását, véleménye szerint Európában sehol máshol nem fordult még elő, hogy a nyereségesen működő, nagy utasforgalmú repülőtereket privatizálják, miközben a veszteséges repterek üzemeltetése továbbra is az állam feladata. A miniszter szerint ez a fajta eljárás egy gyarmattal megtörténhet, de nem egy európai uniós tagországgal.
A Fraport vezetői és tulajdonosai még nem adták fel a görög repülőterek megszerzéséért folytatott harcot, a társaságban 31 százalékos tulajdonrésszel rendelkező német tartomány, Hessen politikai támogatásért lobbizik Brüsszelben.
(portfolio)