Magasabb felvásárlási árakat követelnek a francia gazdák, miután a tej felvásárlási ára olyan alacsonyra csökkent, hogy minden 100 euró értékesítésből a termelő mindössze 8 eurót kap.

Fiatal gazdák egy csoportja Orne megyében (Alsó-Normandia régió) vonult péntek délután a megyeszékhely polgármesteri hivatalához, hogy kikényszerítsék a felvásárlási árak növelését.

A csoport Alençon központjában kezdett békés tüntetést, majd miután több órán át hiába várakoztak arra, hogy a hivatalból kijöjjön valaki és tárgyaljon velük, a demonstráció résztvevői átvágták a láncokat, hogy benyomuljanak a hivatal területére. A jelen lévő kis létszámú rendőri erő a feléjük közeledő traktorok láttán kihátrált a kapu elől, így a tüntetők bevontattak egy rakás trágyát a hivatal épülete elé, és a polgármester ablaka alá borították azt.

tüntetés1

Mivel senki nem mert velük tárgyalni, a tüntetők zavartalanul bebetonozták a helyi kormányhivatal kapuját, majd egy újabb rakás trágyát borítottak a bejárat elé, és távoztak a helyszínről.

Az Európai Unió 2015 márciusában hozott végleges döntést arról, hogy eltörli a tejtermelésre kivetett kvótákat. Az intézkedésre amiatt került sor, mert az Oroszország vezetésével megalapított Eurázsiai Gazdasági Unió január 1-jével megkezdte működését, és az alapító tagállamok közt intenzív piaci verseny kezdődött a tejiparban kialakult országos monopóliumok közt. Az alapító tagállamok országos monopóliumai a gazdasági térség egybenyitása, majd az unió megalapításával életbe lépett új szabályozás miatt intenzív piaci versenybe keveredtek a közös gazdasági térség egészére vonatkozó monopólium megszerzéséért.

A belső gazdasági ellentét kialakulását követően az Európai Unió két hónapon belül eltörölte a tejkvótát, hogy fokozza a tejtermelést az Európai Unióban, és a kínálat fokozásával kiélezze a gazdasági érdekellentéteket az Eurázsiai Gazdasági Unió területén. Oroszország válaszul behozatali tilalmat vetett ki a tejtermékekre, a többlettermelés így az Európai Unió területén rekedt, és a hazai termelők mennek csődbe miatta.

http://hidfo.ru/2015/07/rakas-tragyaval-tiltakoztak-brusszel-gazdasagpolitikaja-ellen/