Oskar Lafontaine  hidfo.ru

Oskar Lafontaine német politikus a Der Spiegel magazinnak adott interjú során felszólította az európai országokat, hogy lépjenek ki az eurozónából.

Lafontaine, a Szociáldemokrata Párt volt elnöke szerint az európai országok ki kellene lépjenek az eurozónából és vissza kell térjenek saját nemzeti valutáik használatához, mert

“az euró már halott, csak a vezető politikusok még törekszenek egy illúzió fenntartására, miszerint a közös pénznem összetarthatja az európai országokat.”

Lafontaine szerint a valutaunió megalapítása hiba volt, mert azt nem előzte meg egy közös gazdasági kormányzat létrehozása, így az euró visszaélések eszköze volt, és az Európai Unióba vetett bizalmat számolta fel, ellehetetlenítve a további politikai integrációt. A politikus szerint az euró létrehozása és a közös pénznem fenntartásához ragaszkodás hosszú távon nem a további integráció, sokkal inkább az Európai Unió széthullása irányába hat.

“Nem kellene illúziókat dédelgetnünk – az euró már összeomlott.”

Lafontaine kifejtette, hogy kezdetben az euró elősegíthette volna a gazdasági növekedést, ha létrejött volna egy közös gazdasági kormányzat. Mostanra azonban ez nem segít, mert Németországban és más nyugati országokban olyan méreteket öltött a munkanélküliség, hogy egy közös gazdasági kormányzat és az azzal járó átalakítások csak tovább súlyosbítanák a helyzetet, így a további integráció sem lehet az európai egység alapja.

A politikus elismerte, hogy a görög válságért nem a görögök a felelősek, hanem a más országok által Görögországra erőltetett gazdaságpolitika. Lafontaine szerint Görögország nem tud gazdasági növekedést elérni az euróval, emiatt vissza kellene térjen a drachma használatához, és újra saját gazdasági talapzatot kell építsen, ami a válságból kivezető egyetlen út.


http://hidfo.ru/2015/07/lafontaine-vissza-kell-terni-a-nemzeti-valuta-hasznalatahoz/