Magyarország megfigyelőként felvételt nyert a Csendes-óceáni Szövetségbe, ami a kormány déli nyitás politikájának első jelentős latin-amerikai diplomáciai eredménye – tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap közleményben az MTI-vel.
A tárca áprilisban nyújtotta be hivatalos kérelmét, melyről az integrációs szervezet négy tagországának állam- és kormányfői döntöttek július elején Peruban.
A Csendes-óceáni Szövetséget “a szorosabb kereskedelemi koordináció és mélyebb integráció érdekében” a régió legnyitottabb gazdaságai hozták létre 2011 áprilisában. A szervezet világos és pragmatikus célokat követ, amelyek a gazdaság fejlesztését, a versenyképesség fokozását és az életszínvonal növelését szolgálják – áll a közleményben.
Magyarország a vízgazdálkodás, a kis- és közepes vállalatok támogatása, valamint – a Stipendium Hungaricum program keretében – az oktatás területén kapcsolódik be a közös munkába – tudatta a KKM.
A Csendes-óceáni Szövetség tagja Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru, számos más ország pedig megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában, köztük így már Magyarország is.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban a mexikóvárosi magyar kereskedőház ünnepélyes megnyitásakor jelentette be, hogy Magyarország megfigyelőként felvételét kérte a szövetségbe.
(MTI)
Bal-Rad komm: A 2011-ben alakult, és négy gazdasági óriásból álló szövetség (kettő közülük-Kolumbia és Mexikó kábítószer nagyhatalmak) “…világos és pragmatikus célokat követ…” – ezért aztán érdemes őket MEGFIGYELNÜNK! A Szövetség pedig bele is egyezett ebbe. Őrület! Semmi akadálya immár annak, hogy KÖZPÉNZEN akár mind a négy szövetségi tagállamot külön-külön is megfigyeljük. Jól kiépített megfigyelő bázisokról, magasan kvalifikált megfigyelőszemélyzettel. Kiváltképpen Kolumbiát és Mexikót. Ott nagyban gyártanak az USA-ban keresett holmit. Ráadásul mindkét országban remekül működik a kiskirályok rendszere, és az ellenkezők lecsitításának módszerei egészen példásak. Van mit megfigyelnünk hát! Meg elsajátítanunk!
Hatalmas diplomáciai siker ez nekünk! Akkora nagy, hogy vasárnap-két mise között-be is jelentették! Közleményben. Csak remélni tudjuk, hogy a közlemény olvastán izgalmi állapotba került magyarok milliói azért tudtak valamicskét aludni is.
Magyarország tényleg jobban teljesít! Íme rá a bizonyíték!