Hétfőn gyorsított eljárással szavazza meg a Fidesz azt a törvénytervezetet, amely elfogadása után az önkormányzatok, minisztériumok, állami cégek pénzt kérhetnek a közérdekű adatigénylésért. A törvénytervezet lényegében olyan, mintha bírságot szabnának ki a közérdekű adatigénylésre.
Pontosan nem tudjuk, mennyi hasznot hozna az államnak a korrupcióellenes küzdelem, de a lopás megállítása vagy akár a csökkentése is több ezermilliárdot hozhatna a közös kasszába. Vajon nem lenne jobb mindannyiunkank, ha Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, az új Simicska, azaz Garancsi István vagy a Fidesz többi oligarchája helyett, az ápolókhoz, az oktatásba, az egészégügyre vagy a szociális ellátásokra jutna pénz? Összehasonlításként Simicska Lajos 2014-ben, amikor még ő is Fidesz-oligarcha volt, a cégeiből körülbelül 30 milliárd forintot vett ki. Ez az összeg fele annyi, mint a FIFA megvesztegetési botrányának 210 millió dolláros összege. A magyar korrupció világszínvonalú. Magyarország ebben tényleg jobban teljesít.
A Fidesz pedig nem ez ellen a korrupció ellen küzd, nem a közös pénzünket védi, hanem azokat bünteti, akik ezt megpróbálják felderíteni. Pedig lehetne másképp is. Romániában jelenleg vádemelés zajlik Victor Ponta miniszterelnök ellen, de a korrupciós ügybe keveredett ellenzéki képviselők ellen is eljárásokat indított az ügyészség. És szerte a környező országokban zajlik a korrupcióellenes küzdelem, amibe politikusok buknak bele, és kerülnek börtönbe. Magyarországon a Fidesz által uralt ügyészség nem indított 2010 óta egyetlen ejárást sem kormánypárti politikus ellen.
Most pedig lecsapnak a közérdekű adatigénylésre is. Pedig ha nincs közérdekű adatigénylés, még a mostaninál is kevesebbet tudnánk a kormánypárti korrupcióról, Rogán, Lázár gyanús ügyei nem kerültek volna nyilvánosság elé, és a kormánypárt azt is akarja, hogy ne is kerüljenek. A törvénytervezet szövege szerint ugyanis maga az adatgazda, az önkormányzat és a minisztérium, állapítja meg mennyit kérhet egy adat kiadásáért. Kocsis Máté például pár hónapja mondta el egy interjúban, hogy több tízezer forintba kerül egy adat kiadása. Persze ez nyilvánvalóan hazugság, és a hazugság igazi pikantériáját az adja, hogy egy tisztességes párt kormányra kerülve ezeket az adatokat és számlákat nem közérdekű igénylés nyomására adná ki, hanem magától tenné nyilvánossá honlapján.
De a Fidesz titkot akar, nem akar kiadni adatokat, pénzt kér értük, és ezzel lényegében bünteti az adatkikérést. Ha a kormánypárt hétfőn elfogadja ezt a törvényt, nem a korrupt politikusokat fogja üldözni a magyar állam, hanem azokat, akik felderítenék a korrupciót. Magyarország hivatalosan is oligarchia lesz.
(Jámbor András)