Civil önszerveződés kezdődik a tömeges illegális bevándorlás által sújtott déli határvonalon, ahol a kormány határzárral kapcsolatos bejelentése óta tovább fokozódik a menekültáradat.

Hazafias szervezetek kezdtek járőrözni a szerb-magyar zöldhatáron, hogy megnehezítsék a Magyarországra átjutni akaró illegális bevándorlók dolgát. A 444.hu liberális sajtóorgánum vészjóslóan számol be arról, hogy az Ultras Liberi szurkolói közösség tagjai megjelentek Mórahalom területén, ahol “vélhetően bevándorlókra vadásznak”.

Hazánk mostanra olyan helyzetbe került, hogy a határ mentén működő rendőri erők minden erőfeszítés ellenére nem tudják megfékezni az illegális bevándorlást. Erre utalnak azok a razziák, amit az utóbbi napokban Szeged térségében voltak kénytelenek végrehajtani; a belvárosban több egymást követő napon is 8-900 illegális bevándorlót fogtak el, ami azt mutatja, hogy nem tudják megakadályozni a tömeges jelenséggé váló illegális határátlépéseket, és a határsértőket gyakran a környékbéli pályaudvarokon kell összefogni, mielőtt továbbutaznának a fővárosba.

Egy ilyen helyzetben fokozott szükség lehet a hazafias közösségek állandó határ menti jelenlétére. Ugyanakkor, a bevándorlás-helyzet elmérgesedése közepette azt láthatjuk, hogy ez a törekvés egyáltalán nem példátlan jelenség, hanem egy valódi civil önszerveződés kezdete. Bár ezt a kifejezést az utóbbi évek során teljes mértékben lejáratták a külföldi pénzen működő, társadalomellenes célok mentén tüntetéseket hirdető csoportok, a civil önszerveződésnek eredeti jelentése éppen ez: a kormánytól és államtól függetlenül szerveződő, közös fellépés a többségi társadalom érdekének védelmében. Az Ultras Liberi fellépése a liberális sajtóorgánumok által sugalltakkal ellentétben nem egy olyan “jelenség, amit a rendőrségnek kezelnie kell”, hanem

épp ellenkezőleg: az ehhez hasonló példák nagyban hozzájárulhatnak az illegális bevándorlás sikeres felszámolásához.

A nyugati országokban számos példát láthatunk arra, hogy a hazafias szervezetek hogyan tudják minimálisra csökkenteni az illegális bevándorlást. Egy ilyen kirívó eset a Minuteman Project, ami civil szervezetek és hazafias csoportok bevonásával az Egyesült Államok déli határai mentén működik, és tevékenységüknek köszönhetően a hatóságok sikeresen összefogják a mexikói bevándorlók nagy részét. Nem a Minuteman fogja össze őket; az ő értesítésükre kiérkező hatósági személyek fogják el az illegális bevándorlókat.

A 2005-ben indult projekt egy példa arra, hogyan tudnak a magyar hazafias közösségek fellépni az illegális bevándorlás leállítása érdekében. A liberális sajtóorgánumok jajveszékelésével ellentétben az ilyen fokozott civil jelenlét nem a bevándorlók “levadászásáról” és öncélú agresszióról szól, hanem épp ellenkezőleg; a civil önszerveződés a hatóságokat segíti abban, hogy az illegális bevándorlókat összefogják. A gyakran két napja alvás nélkül is menekültekkel bajlódó rendőrök számára hatalmas segítséget jelent egy egyszerű éjszakai szalonnasütés is, amit egy hazafias közösség – akár békés családi környezetben – a déli határ mentén tart. Több szem ugyanis többet lát, és az illegális bevándorlók nagy része még a határon elfogható lenne, ha önkéntesek figyelnek a gyanús mozgásokra, és szükség esetén értesítik a hatóságokat.


http://hidfo.ru/2015/06/civil-onszervezodes-kezdodik-a-deli-hataron/