A kolozsvári Transindex hírportál szerint Romániában a “Trianoni Békeszerződés Napjává” nyilváníthatják június 4-ét, és az új törvény jövőre már arra kötelezné a közoktatási intézményeket, hogy megünnepeljék Erdély Romániához csatolásának évfordulóját.

A transindex szerint a törvénytervezet – amit a szenátus több mint fele aláírt – előírná, hogy a kormányzati szervek és a helyhatóságok gondoskodjanak június 4-én a román zászló kitűzéséről, a román himnusz elénekléséről, az állami sajtó pedig a trianoni diktátum “pozitív jelentőségét” taglaló tartalmakat kell közöljön. A média esetében ez azt jelentené, hogy az állam jelentős forrásokat fog elkülöníteni a békediktátummal kapcsolatos ünnepélyekre, a törvény pedig kötelezné a sajtót arra, hogy ezekről beszámoljon.

A törvénytervezet szerint a trianoni “békeszerződés” a román nép számára:

“kiemelt fontosságú jogi eszköz, ami megalapozza a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat.”

Ez egy igen durva, agresszív külpolitikai törekvést mutat, a megfogalmazás szerint ugyanis Románia arra alapozza Magyarországgal kapcsolatos külpolitikáját, hogy jelentős, magyarok által lakott területeket tart közigazgatási és katonai ellenőrzés alatt, amiben az euro-atlanti nagyhatalom támogatását élvezi. A törvénytervezet megfogalmazói ugyanis hangsúlyozzák, hogy

“a történelem újraírására tett bármiféle kísérlet, a revizionista álláspontok hangoztatása az Európai Unióban manapság már nem elfogadható”.

A román politikai elit az Európai Uniót tartja garanciának arra, hogy Románia továbbra is megszállás alatt tarthat magyar többségi lakosságú területeket. A román liberális nacionalisták esetében ez egy igen árulkodó jel, ami arra mutat, hogy a magyar lakosságú területek beolvasztásával létrehozott “nagyobb-Románia” megszületése óta nem tudott semmilyen, az önálló államisággal összefüggésbe hozható, jelentős eredményt elérni. A trianoni béketor megülése ugyanis annak kinyilvánítását jelenti, hogy a román nép máig a magyaroktól való függetlenségre alapozza saját nemzeti identitását. Ez egy igen kétes eredmény egy olyan ország részéről, ami közel egy évszázada megszállás alatt tart magyar többségi lakosságú területeket, melyek a romániai kormánynak teljes kiszolgáltatottságban léteznek.

A román politikai diskurzusban az utóbbi évek során egyértelművé vált, hogy az euro-atlanti segédlettel életben tartott román imperializmus visszájára sülhet el, és a magyar lakosság függetlenedhet Bukaresttől. Ilie Șerbănescu politikai elemző szerint minden abba az irányba mutat, hogy a magyarság a közeljövőben kivívhatja függetlenségét, és a román kormány ez ellen semmit nem tehet, mert nem urai a helyzetnek, és nagyhatalmi érdekek is beavatkoznak a közel egy évszázados megszállás fenntartása ellenében.

Valószínűleg erre vezethető vissza az a tény, hogy a trianoni békediktátumból kötelező jelleggel megült győzelmi tort kreálnak, amit a magyar lakosságra is rá akarnak erőltetni. Ez egy nyílt provokáció, ami a román kormány részéről a magyarság végleges felszámolására törekvést közvetíti Erdélyben.


http://hidfo.ru/2015/06/romania-gyozelmi-tort-ulne-a-magyarsag-felett/