16 551 milliárd forintos kiadási főösszeggel számol a 2016-os költségvetés tervezete. Megnéztük, mire költünk a legtöbbet és hol lesz a legnagyobb változás. Kiderült, mennyivel csökken a bankadó, mennyivel kaphat több pénzt a Klik és a közmédia, mennyiből gazdálkodhatnak a pártok.
A jövő évi költségvetés 15 790 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 551 milliárd forint kiadási főösszeggel és 761,6 milliárd forint hiánnyal számol, 35 188 milliárd forint nominális GDP mellett.
Mire költünk a legtöbbet?
Ha az egyes fejezeteket áttekintjük, kiderül, mire költ 2016-ban a legtöbbet, és mire a legkevesebbet Magyarország:

Az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásai (millió forint)

Mire költünk többet és mire kevesebbet?
A konszolidált funkcionális kiadások közül a legnagyobb arányban az “egyéb” tételek nőnek (52 százalékkal, mintegy 81 milliárd forinttal), ezt a védelmi, rendvédelmi kiadások követik.

Az államháztartás konszolidált funkcionális kiadásainak változása (%)

Az oktatási tevékenységekre és szolgáltatásokra valamint egészésgügyre nagyjából ugyanannyi jut, mint idén, a társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra fordított kiadások összege is 1 százaléknál kisebb mértékben nő.
A lista végén a bányászati és ipari kiadások (-46%), a mező-, erdő-, hal- és vadgazdálkodás (-38%), valamint a környezetvédelmi kiadások (-27%) állnak.
Csökken a bankadó, jutalmat kaphatnak a revizorok, 69 milliárdot kap a közmédia – érdekességek
Az MTI a részletek közül kigyűjtött néhány érdekesebb adatot, ezekből is szemezgettünk:
Csökken a bankadó a pénzügyi szervezetek különadójából 89,2 milliárd forint bevételt tervez 2016-ban a kormány, 55 milliárddal kevesebbet a 2015. évi 144,2 milliárd forintos elvárásnál.
Jutalmat kaphatnak az adóellenőrök: a nemzetgazdasági miniszter negyedévente 6 milliárd 250 millió forinttal megemelheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi juttatási kiadását, amennyiben teljesülnek a miniszter által meghatározott negyedéves bevételi tervek.
Nőhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) támogatása, amely a jövő évi költségvetési javaslat szerint 549,5 milliárdhoz juthat és 12 milliárdos bevétellel számolhat.
Az ideivel teljes mértékben megegyező támogatást, vagyis összesen 3,8 milliárd forintot kaphatnak a központi költségvetésből a pártok és alapítványaik 2016-ban.
Közel 12,5 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása.
A közszolgálati műsorszolgáltatás jövőre is 69 milliárd 861 millió forintot kap.
(privatbankar)