Mécsesek a helyszínen, - a kaposvári trafikban brutálisan meggyilkolt fiatal kislány emlékére. - Fotó - MTI

Mécsesek a helyszínen, – a kaposvári trafikban brutálisan meggyilkolt fiatal kislány emlékére. – Fotó: MTI

Az Európai Parlament elnökének nem tetszik Orbán halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentése -Ezért beszélni akar a magyar miniszterelnökkel – Orbán áll a rendelkezésre.

Brüsszel:

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát. Leichtfried szerint ez ellentétes lenne az európai joggal, “barbarizmussal” érne fel.

Schulz erre adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és Orbán Viktor titkárságánál reggel kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel. Hozzátette, hogy amint megtörténik ez a beszélgetés, tájékoztatást fog adni annak eredményéről.

Budapest:

“Orbán Viktor álláspontja szerint a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Természetesen a témában európai szinten is konzultációkat kell folytatni, így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére” – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI érdeklődésére szerdán.

A magyar kormányfő keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva foglalt állást amellett, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

“Néhány éve azt hittük, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettünk, amikor bevezettük a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő” mondta Orbán Viktor, aki szerint “a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.”

MTI – SzRTI