Betiltottak Ukrajnában minden olyan filmet vagy tévésorozatot, amely kedvező színben tünteti fel az orosz vagy szovjet államhatalmi szerveket, köztük a mostani orosz hadsereget vagy akár az egykori szovjet állambiztonsági szolgálatot.
A jogszabály az 1991. augusztus 1-je után készült audiovizuális termékekre vonatkozik, függetlenül a származási országtól, így akár hollywoodi produkciók is tiltólistára kerülhetnek, ha pozitív képet festenek a „megszálló agresszor ország” erőszakszervezeteinek alkalmazottairól. Az államfő azt a határozatot emelte törvényerőre, amelyet még február 5-én fogadott el az ukrán parlament az orosz erőszakszervezetek „népszerűsítésének” tilalmáról.

Az áprilistól hatályos törvény megszegőit pénzbírsággal sújthatják, ennek összegét azonban még nem állapították meg. A törvény betartását a filmügyi állami hivatal és a médiahatóság ellenőrzi. Az indoklás szerint „fenyegeti a nemzetbiztonságot és negatívan befolyásolja az ukrán hadsereg morálját” az olyan filmek és műsorok, amelyek kedvező színben tűntetik fel például az orosz fegyveres erőket.

A törvény megfogalmazója, Mikola Knyazsickij médiavállalkozó, volt parlamenti képviselő azt ajánlja az orosz produkciókat vetítő ukrán tévécsatornáknak, hogy a jövőben több saját filmet forgassanak.

Hírfigyelő Szolgálat