A 15-29 éves korosztály körében a munkanélküliség kétszer akkora, mint a teljes felnőtt lakosságban, minden 7. harminc év alatti munkanélküli. A hello90 blog csapata anonim kérdőívek segítségével mérte fel, hogyan is érez az a közel 113 ezer fiatal, aki most munkát keres.
Volt köztük, aki munka nélkül nullának érzi magát, de volt, aki összespórolt pénzére támaszkodva egyelőre élvezi, hogy nem kell ébresztőórára kelnie reggelente. Van, akinek regénybe illő sztorijai vannak a munkaügyi központokról, de csomóan soha nem jártak ott. Van, aki már öt éve, de van aki csak két hete keres munkát. Ha az átlagot nézzük, akkor a válaszadóik 11 hónapja keresgélnek, és naponta két órán át böngészik az álláslehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy átlagosan már 84 teljes munkanapot töltött minden válaszadó állásvadászattal – írta a hello90 blog.
A magyarországi munkanélküliségi adatok jelenleg nem maradnak el sokkal az unió átlagától, ez főleg annak köszönhető, hogy az utóbbit a dél-európai országok siralmas statisztikái nagyon lehúzzák. A 25 év alattiak körében 21,9% volt az átlagos munkanélküliségi ráta az EU-ban, itthon ugyanebben a korcsoportban 19,8%. Most spanyol fiatalnak lenni a legrosszabb, náluk a 25 év alattiak több mint fele nem talál munkát.
A munkanélküliség az elmúlt két évben folyamatosan és jelentősen csökken. Ennek a válság végét jelző gazdasági fellendülés mellett az is az oka, hogy a KSH adataiban teljes értékű munkavállalónak számítja a közmunkásokat, és azokat is, akik külföldön dolgoznak, márpedig mindkét csoport száma óriásit ugrott az elmúlt két évben.
Míg 2012-ben havonta maximum 100 ezer ember dolgozott közmunkásként, addig 2014 első felében már a duplája. Az elhelyezkedés valószínűsége nagymértékben függ a végzettségtől is. Míg a magyar oktatáspolitika éppen a gimnáziumi és a felsőoktatási helyek csökkentésére törekszik a munkaerőpiac igényeire hivatkozva, a számok éppen az ellenkezőjét mutatják. A Magyar Ifjúság kutatásból kiderül, hogy minél magasabb végzettséggel rendelkeztek, annál kisebb az esélyetek a munkanélküliségre.
(eduline)
Bal-Rad komm: “…a KSH adataiban teljes értékű munkavállalónak számítja a közmunkásokat, és azokat is, akik külföldön dolgoznak, márpedig mindkét csoport száma óriásit ugrott az elmúlt két évben…”
-2014-ben 200 ezer fiatal közmunkás! (Tegyük hozzá, hogy nagy valószínűséggel 75%-uk Döbrögi rejtett munkaerőtartalékainak táborába tartoznak ők.)
Csak emlékeztetnénk: A szocializmusban egy a tanulmányai utolsó évét kezdő fiatal tudta, hogy melyik vállalatnál fog elhelyezkedni, ahol tárt karokkal várták.
De nem árt tudni azt sem, hogy AKKOR volt egy működő, értékteremtő, piacokkal rendelkező MAGYAR tulajdonú gazdaság, amely SZÁMÁRA a magyar oktatási rendszer képezte a szakembereket. Világszínvonalon.
Mindennek köszönhetően volt egy teljes foglalkoztatottság, viszonylagos szociális biztonsággal.