Komoly betegséget okozhatnak az élelmiszerekben széles körben elterjedt adalékanyagok. Ilyenek példéul az úgynevezett emulgeálószerek, amelyek számos népszerű élelmiszerben megtalálhatók. Ezek kedvezőtlen hatásait most egerekben mutatták ki, de hamarosan humánvizsgálatok is indulnak.

Az eredmények szerint olyan elváltozások kialakulásában van szerepük, mint az úgynevezett Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás és egyes anyagcsere-rendellenességek, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A leközölt egyetemi tanulmányban két elterjedt adalék emulgeálószert, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt vizsgálták. A kísérlet során egereket vízben, vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etettek. Felfedezték, hogy a szóban forgó anyagok megváltoztatják a bélbaktériumok felépítését és gyulladást idéznek elő. A kutatás eredményei azért jelentősek, mert ezzel először igazolták azt, hogy e szerek közvetlen hatással vannak az egészségre. A vizsgálatokat azért végezték el, hogy a fenti betegségek előfordulási gyakorisága a huszadik század közepén kezdett növekedni, gyakorlatilag akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben kezdte alkalmazni az emulgeálókat.

Mik azok az emulgeálószerek?
Az emulgeálószerek olyan vegyületek, amelyek segítik az egymásban nem oldódó anyagok (például a víz és olaj) keveredését. Többek között megtalálhatók margarinokban, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban, illetve egyéb feldolgozott élelmiszerekben.

Mivel a kutatók úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat valószínűleg az emberekben is meg lehet találni, a tervek szerint humán alanyokon is végeznek majd klinikai próbákat, és a fentieken kívül egyéb emulgeálószereket is megvizsgálnak.

 

Dr. Madarasi Pál összeállítása