Irán haderő-összpontosítást végez a Hormuzi-szorosban egy nemrég megkezdett haditengerészeti gyakorlat keretében. Az Iráni Forradalmi Gárda "Nagy próféta" néven megkezdett gyakorlata alig néhány száz kilométerre zajlik attól a nyugati flottától, ami az ISIS terrorszervezet elleni harcra hivatkozva tartózkodik a térségben. Az iráni állami televízió szerint a hadgyakorlat célja az erődemonstráció, hogy bemutassák, az iráni hadsereg képes az ország érdekeinek képviseletére a Perzsa-öbölben.

Hídfő.net.ru | Irán hadgyakorlat

Ugyanakkor az iráni hadgyakorlatnak jelentős gazdasági potenciálja van; a Perzsa-öbölben jelenleg elegendő katonai erő tartózkodik ahhoz, hogy adott helyzetben Irán átmenetileg lezárja a Hormuzi-szorost, amivel ugrásszerűen megnövelné az olaj világpiaci árát.

Az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával szövetkezve tavaly április óta a kitermelés és export fokozásával mesterségesen alacsonyan tartja az olaj világpiaci árát, hogy csapást mérjenek olyan országokra, melyek jelentős bevételre tesznek szert a kőolajexportból, mint például Oroszország és Venezuela. A Gazprom szerint 30 dolláros árnál még mindig lehetőségeik vannak a növekedésre. Ennek ellenére az iráni hadgyakorlat megkezdése mutatja, hogy az olaj árának kritikus szint alá csökkenésével a közel-keleti helyzet megborulása okozhat jelentős korrekciót.


http://www.hidfo.net.ru/2015/02/25/iran-hadgyakorlatot-kezd-hormuzi-szorosban