Értesüléseink szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve - a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek - térségében. Kézifegyverekből mindazonáltal egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően. Luhanszk körzete egybehangzó jelentések szerint nyugodt volt. A két fél egyes illetékesei éjfél után azzal vádolták a velük szemben állókat, hogy egyes helyeken megsértik a tűzszünetet, de független forrásokból ezt egyelőre nem erősítették meg. Orosz hírforrások által közölt oroszbarát nyilatkozatok szerint a nyugat-ukrán katonák nehézfegyvereket mozgattak Debalcevénél, Gorlovkánál és a donyecki repülőtérnél. Ukrán közlés szerint a szeparatisták legalább egy ízben tüzérséggel sértették meg a tűzszünetet. Szóval megy a csikicsuki... Itt jegyeznénk meg, hogy a nyugat-ukrán EU-barát hadügy és kormány (hiszen ők sorozták be és integrálták a Jobb Szektort és támogatják munícióval őket - egyébként ez az Iszlám Állam modellje is, mivel csak a szélsőségesek foghatóak harcra a mai pacifista világban és ha megszervezik őket és utána szabadjára engedik, akkor ez lesz belőle - tanulság!) most is provokatív céllal pajzsként használja a helyzet befolyásolása érdekében az ukrán szélsőségeseket - Jobb Szektor - , akik időközben már több mint egy tucat (források 15-19 egységről beszélnek) kelet-ukrán területre vezényelt katonai egység felett vette át az irányítást és ők nem ismerik el álláspontjuk szerint a tűzszünet tényét. Mára már több, a civil lakosságon elkövetett bosszúéhes, erőszakos cselekedet írható a számlájukra, ami nem a keresztényi erkölcsökön nyugvó hazafias honvédő magatartás jellemzi őket, mint az elvárható egy hazafiasnak valló politikai-katonai szervezettól. Vagyis ezzel lejáratják a lovagi renden alapuló igazságos honvéd jellemet.

Képtalálat a következőre: „ukrán orosz barátság kép”

Itt még felvetnék egy kérdést miránk vonatkoztatva, hogy vajon a magyarhoni hazafias szervezeteknek tagjait egy esetleges hazai mozgósítás alkalmával besoroznák-e a hívatalos sorállományba? Fegyvert adva a kezünkbe és ott térnyerés esetén nem kísérelnénk-e meg a rendszerdöntést? Az eddigi rendszerellenes tüntetések nem titkolt szándéka volt a Majdantéri állapotok előidézése itthon, de a hazai hazafias erők ebből jól vizsgáztak, nem ültek fel. Vagyis a hatalom szempontjából a legbiztonságosabb a behívás utáni letartóztatás lenne, mint kockázati tényező, ami érthető is lenne A magyar veszélyes! Történelmi példák bizonyítják. A Jobb Szektor egyelőre nem fordult - eddig paktált - nyíltan a kezébe lehetőséget adóik ellen, eddig...

A közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor kezdődött fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak - miről már korábban beszámoltunk, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök, és aláírták az érintett felek. A 13 pontos intézkedéscsomag - a továbbiakat a tűzszünet betartásához kötve - rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is. Az említett négy vezető (a "normandiai négyek") szombaton is konzultáltak egymással, és mind Porosenko, mind Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Bejelentették azt is, hogy vasárnap ismét megbeszélik a tűzszünet első tapasztalatait. A fegyvernyugvás kezdetét követően a fő irányító, John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte.

 

 

Gölöncsér Miklós összegzése