Robert Fico szombati kijelentése szerint a felek furcsa játékot űznek, és hamarosan ukrán fegyverszállítmányokra érkeznek kínálatok. Az Új Szó Online beszámolóját idézzük.

A szlovák miniszterelnök szerint hamarosan kitör a háború Ukrajnában. „Felejtsük el az értékeket. Miért csak vasárnap hajnaltól lett kihirdetve a tűzszünet? Azért, hogy mindkét fél megerősítse a helyzetét. Ez kevés ahhoz, hogy a háború fenyegetése elmúljon. A körülményekből úgy ítélem meg, hogy a tűzszünetet hamarosan megszegik, Ukrajnában nagy méretű háború lesz” – figyelmeztetett a kormányfő. Úgy véli, hogy az ukrán hadsereg nem képes lépést tartani az orosz szakadárokkal. „Ukrajna kész arra, hogy idegen fegyverekkel harcoljon, ha a konfliktus folytatódni fog. Amennyiben ez megtörténik, úgy a szeparatisták is meg lesznek erősítve” – mutatott rá a miniszterelnök.

Robert Fico megerősítette, hogy Szlovákia soha nem fog azon gondolkodni, hogy szállítson-e fegyvert Ukrajnába. „A tűzszünet nem oldja meg a konfliktust, mintha mindenki azzal számolna, hogy fegyverszállítmányokra lesz szükség. Mindig többlet van a fegyverekből az országokban, de Szlovákia nem fog részt venni az átadásukban” – mondta a kormányfő. A műsorvezető kérdésére válaszolva azt még ő sem vonta kétségbe, hogy orosz katonák harcolnak-e a szeparatisták oldalán.

Bejelentette, hogy a német kormány felkérte az országot, hogy Szlovákia békekonferenciát közvetítsen. „Örülök, hogy ilyen felkérést kaptunk, és annak is, hogy ezt a konferenciát március elején Kassán meg is rendezhetjük” – jelentette be Fico. Elmondta, hogy manapság már nemzetközi szinten senki sem foglalkozik a Krím félsziget elcsatolásával. „Ezt elfogadott tényként kezelik. Mi azt mondtuk, hogy ez Ukrajna szuverenitásának megsértése, ám ma mindenki Ukrajna keleti felére figyel.”

Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók kapcsán költői kérdést fogalmazott meg arról, hogy miért kellene Szlovákiának a nagyhatalmi harcok részesévé válnia. „Megváltozott Oroszország álláspontja a gazdasági szankciók hatására? Nem. Szlovákia kis ország, nehezen lehetünk a hatalmi-geopolitikai harcok résztvevői. Nincsenek arra eszközeink, hogy az USA-t más viselkedésre bírjuk. A mi fegyverünk egyedül a nemzetközi jog lehet” – vélekedett a miniszterelnök.
Kitekintő