A brit sajtó is nagy elismeréssel szól a héten bemutatott Bogányi-féle csodazongoráról. A futurisztikus külső mellett főképp a hangszer egyedi, színtiszta hangzását méltatják A tekintélyes angol Reuters hírügynökség és a Daily Mail újság is foglalkozik a magyar csodazongorával, amelyet egész pontosan szerdán mutattak be a Zeneakadémián a szakmának. Sajnos zsidó nagytőkések máris heves érdeklődést mutatnak a gyártási jogok megkaparintásáért. A Reuters részletesen ismertette a projektet és meginterjúvolta Bogányi Gergelyt, emellett több szakértőnek is szót adott, akik egy emberként dicsérik a hangszer kvalitásait. A magyar származású zsidó, Karoly Reisingert, a Klavierhaus nevű New York-i zongorajavító vezetőjét egyenesen „megbabonázta” a hangzás lírai minősége.

A hangszert megszólaltató Gerald Clayton dzsesszzongorista szintén elragadtatással nyilatkozott a Reutersnek a koncert után. Ő úgy érezte, keze alatt egy tökéletesen újfajta hangszer szólalt meg; „hangzása olyan tiszta, mintha csak egy buborékban volna az ember”.

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész tíz éve látott hozzá a hangszer fejlesztéséhez. A Bogányi-zongorából a kísérleti példányon kívül eddig két darabot gyártott a Zengafons Kft., amely szeretné az új magyar hangszerrel a nemzetközi piacot is meghódítani. A hangszer Kínában és az Egyesült Államokban szabadalmi oltalom alatt áll. A zongora sok apró részletében különbözik a mai modern zongoráktól, a legfontosabb talán az, hogy a hangszerek „lelke”, az úgynevezett rezonáns lap nem fából készült. A hangszer egyedi és egyelőre igen borsos ára körülbelül 200 ezer euró (csaknem 64 millió forint) lesz.

 

 

Hírfigyelő Szolgálat