Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán vezetést tette felelőssé a donbasszi fegyveres szembenállás kiéleződéséért az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tartott pénteki tanácskozáson.
Putyin elnök egyebek közt arra a sok ember halálát és számos sebesülését okozó aknatámadásra reagált, amely csütörtökön történt Donyeckben. Emellett ismertette a testület tagjaival a donbasszi fegyveres összecsapások övezetében javasolt nehézfegyverzet-visszavonást. Az erre vonatkozó elképzelést a Kreml a múlt héten csütörtökön küldte el Petro Porosenko ukrán elnöknek, aki visszautasította Oroszország elnökének javaslatát.
“Nemhogy semmilyen egyértelmű választ nem kaptunk a javaslatunkra, hanem ezzel (a fegyverzet visszavonással) ellentétes lépéseket tapasztaltunk” – nehezményezte az orosz elnök. Kijelentette, hogy “pont a kijevi hatalom adott ki hivatalos utasítást a hatalmas katonai műveletre az egymással szemben álló felek közötti összeütközések teljes területén”.
Az orosz államfő szerint azok viselik a felelősséget a halálos áldozatokkal járó támadásokért, “akik kiadták a bűnös parancsokat” a tüzérség, a sorozatvetők és a légierő “válogatás nélküli” bevetésére lakott donbasszi települések ellen. “Mindez a békés megoldás és a (támadások) felelőseinek keresését hangoztató propagandisztikus jelszavak hangoztatása mellett történik” – bírálta Putyin a kijevi juntát. Hozzátette, hogy “remélhetően végül győz a józan ész” Kijevben is.
Eközben Donyeckben Alekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság”-a Donbassz területének egyharmadát kitevő ország vezetője közölte, semmilyen további kompromisszumra nem hajlandó az ukrán erőkkel kötendő tűzszünet ügyében. Azt is közölte, hogy a népfelkelők nagyszabású katonai offenzívát indítanak, mert az országuk teljes területét fel kívánják végre azabadítani a kijevi megszállók uralma alól.
A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy az orosz államfő fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkoval telefonon vitatta meg egyebek között a donbasszi konfliktus kiéleződését. A beszélgetést a fehérorosz államfő kezdeményezte.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/23/vlagyimir-putyin-a-kijevi-junta-felelosseget-hangoztatta-ma/