Oroszország

 

Az orosz kormány hivatalos levélben kérte a francia kormány nyilatkozatát: átadják-e a két, még 2011-ben megrendelt és kifizetett Mistral-osztályú hajót, s ha igen, mikor?

A harci helikopterek üzemeltetésére is alkalmas VLAGYIVOSZTOK és SZEVASZTOPOL sorsa az orosz kormány és hadsereg ukrajnai beavatkozása óta bizonytalan. Hosszas vívódások és erős NATO-nyomás után François Hollande francia elnök 2014 november 25-én jelentette be, hogy a két hajót előre meg nem határozott ideig nem adják át Oroszországnak. A jelenlegi francia álláspont szerint Oroszország csak akkor kaphatja meg a két, partraszállítást támogató hajót, ha Ukrajnában működő tűzszünet jön létre az ukrán kormány és az orosz politikai, anyagi és katonai támogatással működő kormányellenes erők között, illetve Ukrajna és Oroszország politikai tárgyalásokon dönt a kelet-ukrajnai helyzet megoldásáról. A szerződésre vonatkozó svájci jog szerint 180 napos felfüggesztés után van lehetőség az üzlet felbontására.

 

Ukrajna

Az ukrán parlament még csütörtök délelőtt jóváhagyta Petro Porosenko ukrán elnök ez évre szóló részleges mozgósítási rendeletét. Idén három hullámban január vége és augusztus között összesen mintegy 200 ezer hadköteles állampolgárt készülnek mozgósítani, valamint 40 ezret készülnek behívni rendkívüli katonai szolgálatra. Ezzel együtt ismét tartalékos állományba helyezik vissza azokat, akiket a tavaly márciusban kezdődött első mozgósítás során hívtak be. A hivatalából eltávolított oroszbarát volt elnök, Viktor Janukovics híveiből álló Ellenzéki Blokk nem támogatta a mozgósítást.

A kelet-ukrajnai hadműveletet koordináló, közvetlenül az államfő alá rendelt RNBO vezetőjének információi szerint az ukrán határ mentén Oroszország 300 harckocsit, 1800 páncélozott harcjárművet, több mint 750 tüzérségi fegyverrendszert - köztük rakéta-sorozatvetőket -, valamint 360 katonai repülőgépet és helikoptert vont össze. A tisztségviselő nem zárta ki, hogy Moszkva nagy kiterjedésű, „kontinentális háború” kirobbantására készül az orosz fegyveres erőknek a kelet-ukrajnai támadóműveletekben való aktív részvételével.

Turcsinov arról tájékoztatta a parlamenti képviselőket, hogy jelenleg folyamatban van a kelet-ukrajnai övezetben szolgáló zászlóaljak olyan katonákkal való „feltöltése", akik harctéri tapasztalatokat szereztek az ország területén végrehajtott rendszeres rotációk során. Szavai szerint ebben a helyzetben két alapvető forgatókönyv megvalósulását tartja lehetségesnek. Az egyik szerint kiújulnak a széles körű harci cselekmények és az ukrán erők elleni támadások az orosz hadsereg aktív részvételével, s ez teljes körű és nagy kiterjedésű „kontinentális háborúhoz” vezethet.

Az események alakulásának másik lehetséges változata véleménye szerint az, hogy „Kreml továbbra sem hagyja stabilizálódni a helyzetet Ukrajnában", a szakadárok támadásai felerősödnek, és a szembenállás hosszan tartó fegyveres konfliktussá alakul, ami kimeríti Ukrajna gazdasági, katonai, lelki, pszichológiai potenciálját, megteremtve ezáltal az előfeltételeit Moszkva azon céljának teljesüléséhez, ami nem más, mint „Ukrajna államiságának és függetlenségének megsemmisítése”.

 

 

Hírfigyelő Szolgálat