Az orosz gazdaság elmúlt öt évének legsúlyosabb visszaesése már látható, és a helyzet tovább romolhat majd, de nem fog összeomlás bekövetkezni – ezt jósolja a kínai Kortárs Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója, Csen Fenin, aki a „People’s Daily” újságban kommentálta a térségben zajló gazdasági átrendeződést. Oroszországot nem fenyegeti gazdasági összeomlás, a kínai közgazdász szerint az olaj ára rövidesen visszaáll a hordónkénti 70 dollár árra. Fenin Csen úgy véli, a jelenlegi orosz helyzet jelentősen eltér 1998 és 2008 eseményeitől. Az Oroszországi Föderáció gazdasági nehézségeit elsősorban külső tényezők okozzák, de az ország pénzügyi és gazdasági helyzete stabilizálódni fog.

Ugyanakkor Oroszország számíthat Kína támogatására. A két ország több mint 150 milliárd jüan összegű devizacseréről kötött megállapodást, ami egyelőre nem lépett életbe, de szükség esetén a káros folyamatok megállítására érvénybe léphet.

Hídfő.net.ru | Orosz kínai szövetség

„Amennyiben Oroszország előterjeszti ezt az igényt, a kínai fél minden bizonnyal pozitívan reagál majd. Amennyiben a szerződés érvénybe lép, az egyik fél a megállapodással összhangban elvégzi az aktuális árfolyam számításait, majd kijelöl egy időpontot, amikorra az összeg kamatostul visszafizetésre kerül. Kína nem szenved semmilyen veszteséget. Másrészt, Kína tapasztalatra tehet szert egy ilyen interakcióból. Kína a közelmúltban 28 megállapodást írt alá devizacserékről, ezeknek egyike sem lépett még érvénybe.” – Mondta Cheng Fenin.

A közgazdász szerint az olajárak csökkenése az orosz-kínai olajüzletet sem érinti. Épp ellenkezőleg, az orosz gazdasági elleni támadás a két ország közti fokozott együttműködésre ad okot. A kínai állami sajtó szerint amennyiben Oroszországot térdre kényszerítené a nyugat, Kína lenne a következő célpont. Így a kínai kormánynak meg kell segítenie az orosz gazdaságot, mert ezzel magát védi a nyugati hatalomtól, ami Oroszország természeti erőforrásainak megkaparintásával a jelenleginél nagyobb veszélyt jelentene Kínára.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/07/kinai-kozgazdasz-valsag-fokozott-egyuttmukodesre-ad-okot