A Gallup közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 68 százaléka figyeli az ukrán válságot. Hidegháborús mélypontra zuhant Oroszország megítélése, 24 százalék ellenségnek, 44 százalék barátságtalannak tartja. Putyint mindössze 10 százalék kedveli.
De újabban felerősödtek a kritikus hazai hangok is az amerikai külpolitikával szemben. A libertariánusok szellemi atyja, Ron Paul szerint a Kongresszus decemberi Oroszország-ellenes határozata olyan „háborús propaganda, ami még a neokonzervatívokat is pirulásra készteti.” Néhány példát ki is emel: „A határozat harmadik paragrafusa Ukrajna megszállásával, az ország szuverenitásának megsértésével vádolja Oroszországot. De ezt semmivel sem bizonyítja. Kiváló szatelliteink még egy rendszámtáblát is le tudnak olvasni, de az orosz megszállásról egy videót vagy fotót sem tudtak felmutatni. Ha Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását, akkor ugyanez nem vonatkozik az Egyesült Államokra, amely részt vett februárban a törvényesen megválasztott kormány megdöntésében. Hallottuk, ahogy a külügyminisztérium tisztségviselője a kijevi nagykövettel szervezkedik. Victoria Nuland azzal hencegett, hogy 5 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok a rezsim váltásra. Ez rendben van?”
Továbbá: „A határozat 11-ik paragrafusa azzal vádolja a kelet-ukrajnai embereket, hogy csalásokon alapuló, illegális választást tartottak. Miért van az, hogy bármely olyan esetben, ha egy választás nem azt produkálja, amit az amerikaiak elvárnak, akkor az hirtelen »hamis« és »illegális« lesz? A kelet-ukrajnaiaknak nem adatik meg az alapvető emberi jog, az önrendelkezés?” – kérdezi Ron Paul.
A baloldal is keményen bírál. Közülük is legvehemensebben az Oscar-díjas filmrendező, Oliver Stone nyilatkozik, aki Fidel Castro, Hugo Chávez után ezúttal Vlagyimir Putyinról forgat dokumentumfilmet. Ehhez négyórás interjút készített Janukovics volt ukrán elnökkel, aki állítja, hogy a CIA szerepet játszott a kijevi lázadásban. Stone szerint az amerikaiak mesterei a kormányváltások kierőszakolásának. A rendező úgy véli, hogy „ukránok az amerikaiak Oroszország-ellenes ideológiai keresztes háborúja miatt szenvednek”.
(Forrás: Válasz)