Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Metán-hidrát vagy palagáz lesz az új energetikai jövő?

2015. január 04. - Andre Lowoa

 

Nagyságrendekkel több metán-hidráttal van ellátva a Földünk, mint hagyományos és nem-hagyományos gázzal, a termelési technológia viszont még nincs teljesen kidolgozva. Amint sikerül egy gazdaságos és biztonságos eljárást kitalálni, a metán-hidrátok jobban átrendezhetik a világpiacot, mint a szárazföldi nem-konvencionálisak. Világszerte egyre több kutatás és fejlesztés irányul a metán-hidrátok felé, amelyek gyakorlatilag jégbe zárt földgázmolekulák. Ezek termelésének globálissá válása még a pala-, márga- és hasonló, szárazföldi nem-hagyományos gázok forradalmi hatását is felülmúlhatja, írja a Natural Gas Europe online lap.

 

 

 

A metán-hidrátok egy jellemző, alacsony hőmérsékleten és magas nyomáson keletkeznek, főleg a sarkkörökön és kontinentális lemezek találkozásánál, 500 méteres mélységben. Durva becslések szerint a Földön legalább 3, de akár 140 billiárd köbméter metán-hidrát található, amelyhez képest eltörpül a hagyományos és nem-konvencionális készletek összessége, ami 640 ezer milliárd köbméter. A termelési technológia azonban még gyerekcipőben jár, a lehetséges kockázatokat pedig még nem sikerült kiszűrni. A kutatás-fejlesztésben többek között Japán, Dél-Korea, India, Kína, Norvégia, az USA, és az Egyesült Királyság, Oroszország, Németország jár az élen. Olyan országok is elindultak tehát ezen az úton, amelyek hagyományosan nagy mértékben szorulnak energiaimportra. A nagy lendület ellenére szakértők szerint a piaci termelés nem indulhat el 10-15 éven belül, Japán viszont állítja kifejleszti a helyes technológiát 2018-ig. Az USA geológiai kutatóintézete szerint megfelelő politikai akarattal ott is lehetne 2025-től nagyobb mennyiségben metán-hidrátokból hasznosítható gázt nyerni. Bár lényegesen drágább a termelése a hagyományos eljáráséhoz képest, a nem-konvencionális gázok felhozatalánál nem költségesebb, ezért is reméli a szakma az alszektor felvirágzását. Az elmúlt időszakban folytatott felmérések alapján elmondható, hogy Japán rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal. A partjainál lévő mezők kiaknázása a magas költségek ellenére jó lehetőséget jelent a szigetországnak, mivel nagyban függ a gázimporttól. 2011-es, 123 milliárd köbméteres felhasználásából 117 milliárd köbméter külföldről származott. A távol-keleti országok esetében megjegyzendő, hogy sok esetben vitatott fennhatóságú vizeken indulna a termelés, a források kiaknázásáért kialakuló küzdelem pedig felélesztheti a határvitákat.

 

 

 

 

 

Az iparág kifejlődésével kapcsolatban még sok kérdés merül fel, de annyi már most látszik, hogy Japán, kifejlett technológiájának köszönhetően a régió vezető metán-hidrát termelőjévé válhat. De mint szoltunk már róla, sajnos Japán amerikai bábkormánnyal működik, tehát az USA termelését, (geo)politikai fölényeskedéseit és bankszámláját gyarapítja majd ez is közvetve.

 

 

Hírfigyelő Szolgálat

süti beállítások módosítása