Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Hamarosan minden magyar pénztárcája üres lesz?

2015. január 04. - Andre Lowoa

2014-ben rengetget fejlődött a mobilfizetési piac Magyarországon, sorra jelentették be az újabbnál újabb megoldásokat. Igaz, egyelőre csak a Telekomnál, de végre elindult az első magyar érintéses mobilfizetést lehetővé tevő mobiltárca, egy magyar e-pénz már élesben, egy másik pedig "éles tesztüzemben" működik, és több bank appjával is telefonszámra utalhatnak egymásnak pénzt az ügyfelek. Bár csak januártól lesz QR-kód minden csekken, idei fejlesztés a posta mobilfizetéses alkalmazása is, illetve nyár közepe óta a parkolásért is fizethetünk mobillal. Íme, a magyar mobilfizetési piac 2014-es legfontosabb eseményei.


Megérkezett a telefonszámos átutalás

Az Erste Bank (MobilePay), az Axa Bank (MobilosOKÉ) és az OTP Bank (OTPay) okostelefonos alkalmazása a személyek közötti fizetések szempontjából nagyon hasonlít egymáshoz: az említett bankok alkalmazásaival pénzt lehet küldeni mindazoknak, akiknek ismerjük a telefonszámát. Ha a pénzt fogadó fél még nem regisztrált az alkalmazásba, abban az esetben a bank egy SMS-ben értesíti a fogadó felet, hogy egy regisztrációt követően érkezhet meg számlájára a pénz. Az Erste és az OTP megoldása emellett alkalmas a gépi kitöltésű sárga és fehér csekkek beolvasására majd kifizetésére.

Mobillal is parkolhatunk

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. idén befejezte a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) informatikai fejlesztését, július 1-én elindította az országosan egységes mobilparkolást. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. feladatainak ellátásához viszonteladói szerződést kötött hat piaci szolgáltatóval (Telekom, Telenor, Vodafone, Mpark, Evopay, Barion), amelyek július 1-től az ország valamennyi közterületi parkolóövezetében mobilparkolási szolgáltatást nyújthatnak az autósok számára.

Két magyar e-pénzes mobiltárcával fizethetünk

Idén élesben is elindult a Barion, és "éles tesztüzemben" működik a Buxa e-pénz kibocsátásán alapuló megoldás Magyarországon. Az e-pénz kibocsátásának fontos előfeltétele, hogy 100 millió forintos nagyságrendű tőke szükséges hozzá, és egy viszonylag szigorú, akár évekig is eltartó engedélyeztetési eljáráson is át kell esnie a cégeknek.

Barion: az Apple iBeacon protokolljával, Bluetooth 4 technológiával működik, amellyel boltokban, szórakozóhelyeken helyben is lehet fizetni. Ha tehát a való világban is elfogadná valaki, akkor vagy egy friss iOS-ra, vagy a hamarosan érkező Bluetooth 4-et is ismerő Android L-es telefonra, vagy a cégtől rendelhető Bluetooth-jelet sugározó eszközre (Barion ID-ra) van szüksége. Az alkalmazáson belül opcióként feltűnik a közelben lévő elfogadóhelyek (például egy kassza vagy egy pincérnél lévő készülék) ikonja, amelyet megérintve elindítható egy fizetési tranzakció. Az iBeacon protokoll révén a sugározó eszköz érzékeli a közelben lévő eszközök távolságát, így például a legközelebb álló mobiltelefonos vásárló jelenik meg az elfogadó listájának tetején.

Buxa:amikor egy felhasználó fizetni szeretne vele, akkor vagy egy QR-kódot beolvasva, vagy egy a telefonszámot megadva indíthat tranzakciókat. A felhasználónak a bolti fizetéshez egy okostelefonra, Buxa-alkalmazásra és érvényes regisztrációra, illetve mobilinternetre, az elfogadóhelyen egy kihelyezett QR-kódon (vagy akár telefonszámon) kívül internetkapcsolatra van szükség.

Elindult a Telekom mobiltárcája

Széleskörű iparági összefogás eredményeképpenelindult a mobiltárca, első körben a Telekom applikációja lett elérhető, amelyet az induláskor csak OTP-s ügyfelek tudnak használni. Ezzel Magyarországon is elérhető lett az érintéses mobilfizetés (a Telenor mobiltárcája az év első felében indul el, a Vodefone még nem nyilatkozott ezügyben). Az NFC (Near Field Communication) technológián alapuló mobilfizetés lényege, hogy a PayPassos kártyákhoz hasonlóan az arra alkalmas NFC-s POS-terminálhoz érintve a mobilokat fizethetünk a boltokban.

A mobiltárca azonban nem csak fizetésre alkalmas: a kupongyűjtők, céges belépőkártyák, koncertbelépők és később akár az okmányok, közlekedési bérletek, jegyek is a mobilokba költözhetnek, emellett például a már végrehajtott fizetési tranzakciókat is nyomon lehet követni.

Az MNB legfrissebb adatai szerint jelenleg a POS-terminálok 42 százaléka NFC-s, vagyis a pénztárak 42 százalékánál fizethetnénk mobiltárcával. Igaz, ilyen NFC-s POS-terminálokkal elsősorban a nagyobb áruházláncoknál találkozhatunk, ahol több pénztár működik, vagyis az említett 42 százaléknál lényegesen kevesebb boltban lehet egy érintéssel fizetni.


A Posta is mobilalkalmazással újított

A sárga csekkek megújításának projektje keretében egy új üzleti alkalmazást indított el a Posta október végén. Ez Magyar Posta Üzleti Alkalmazás néven már elérhető a mobilapp store-okban. Az alkalmazás beépített csekkbefizető funkcióval is rendelkezik, ennek lényege: a sárga és fehér csekkek QR-kód beolvasásával is befizethetővé váltak a QR-kód tartalmazza az összes adatot a tranzakció végrehajtásához, az alkalmazásba a fizetéshez egy bankkártyát kell regisztrálni, ha valaki ezt nem szeretné, akkor minden egyes fizetésnél megadva a kártyaadatokat is ki lehet egyenlíteni a számlát, a 2015 január 1-jétől legyártott sárga és fehér csekkek mindegyikére felkerül a QR-kód, így ezeket egytől egyig be lehet majd fizetni ezen a módon, október 24-én az ehhez szükséges ÁSZF is életbe lépett, láthatjuk a befizetett számlák listáját várakoztathatjuk a kifizetést, és az app mobilfeltöltésre is alkalmas.

http://hunnio.com/news.php?readmore=744

süti beállítások módosítása