Korrupció gyanúja miatt eltávolították hivatalából Kína elsőszámú külügyminiszter-helyettesét - Zang Kun-cseng ügyének kivizsgálása jelenleg folyamatban van, a vizsgálat idejére azonban leváltották posztjáról. A külügyminiszter-helyettes ellen a fegyelem feltételezhető megszegése miatt indítottak eljárást, ami Kínában a korrupciógyanús ügyekre használt "politikailag korrekt" megnevezés.

Hszi Csin-ping kínai államfő politikájának egyik lényeges eleme a korrupció elleni harc, és az anti-korrupciós kampány során már számos magas rangú tisztviselőt eltávolítottak pozíciójából, valamint több gazdasági vezetőt is büntetőeljárás alá vontak. A Hszinhua állami hírügynökség ugyan nem közölte a folyamatban lévő eljárás részleteit, Kína rendszerint az államhatalom destabilizálásához vezető korrupciós tevékenységet szokta nagy nyilvánosság előtt rendezni.

Hídfő.net.ru | Hszi Csin-pingHszi Csin-ping

A korrupció elleni harc kiváló alkalmat ad a kormánynak arra, hogy megszabaduljon azoktól a kulcsfiguráktól, akik túl nagyra nőttek, és a nagyobb gazdasági hatalom érdekében nyugati "szövetségesek" után néznek. Washington az utóbbi időben igen nagy összegeket különített el olyan országok "civiljeinek" támogatására, amelyekben az amerikaiak szerint nincs demokrácia. Ezek a pénzösszegek a hivatalos támogatásokon kívül igen gyakran vándorolnak abba a bizonyos páncélszekrénybe, ahonnan a nyugatbarát erők a "nem várt kiadásokat" intézik, vagyis korrupciós célokra, állami vezetők megvesztegetésére.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/02/korrupciogyanu-miatt-valtottak-le-kinai-kulugyminiszter-helyettest