Előzetesen négyhatalmi tárgyalásokra hívta tegnapelőtt Petro Porosenko - aki kifejezte meggyőződését, hogy katonai úton nem oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus, azt politikai eszközökkel kel rendezni. hangsúlyozta ugyanakkor, hogy habozás nélkül kihirdeti a hadiállapotot, ha az ellenség a jelenlegi frontvonalon átlépve támadásba lendül - Oroszország, Németország és Franciaország vezetőit egy semleges helyre, Kazahsztán fővárosába, Asztanába a hónapok óta húzódó ukrajnai válság megoldására. Moszkvai diplomáciai forrásokra hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy január 15-ét nevezték meg a találkozó lehetséges dátumaként.

Porosenko hétfőn kijelentette:

- az érintett országok külügyminisztereit felkérték, hogy dolgozzák ki a csúcstalálkozó napirendjét. Az ukrán elnök azt sem zárta ki, hogy az Egyesült Államokat is bevonják a további tárgyalásokba. Kijev vizsgálja annak lehetőségét, hogy egy esetlegesen jövőre megrendezendő békekonferenciára Ukrajna és Oroszország vezetői mellett amerikai és európai uniós tisztségviselőket is meghívjanak - tette hozzá Porosenko. És itt van a csavar, hogy ki is diktál Porosenkonak a háttérből. Nyílvánvaló, hogy ha az oroszok nem mennek bele abba, hogy az USA is részese legyen a megoldásoknak, akkor is Porosenkon keresztül érvényesíteni szándékozik Amerika az ide köthető érdekeit.

- az ukrán vezetés ugyanakkor továbbra is hajlandó tárgyalni a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő oroszbarát szakadárokkal Fehéroroszországban.

 

Az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnaiak képviselőiből álló kontaktcsoport négy hónapi szünet után múlt szerdán ült össze újból Minszkben, és a múlt csütörtöki tájékoztatás szerint csupán az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti korlátozott, de jelentős fogolycseréről született elvi megállapodás. A múlt péntekre meghirdetett tárgyalások ugye elmaradtak.

 

 

Gölöncsér Miklós