Több másik európai uniós tagállamot követve Portugália parlamentje is a palesztin államiság elismerése mellett foglalt állást pénteken.

A törvényhozás indítványa nem bír kötelező erővel a kormányra nézve, és Rui Machete külügyminiszter a parlamenti voksolást követően úgy fogalmazott, hogy a kabinet "kivárja a megfelelő pillanatot" egy szuverén palesztin állam elismerésével.

Az indítványt egyébként a kormányzó - nevével ellentétben konzervatív - Szociáldemokrata Párt és a legnagyobb ellenzéki frakcióval rendelkező - valóban szociáldemokrata - Szocialista Párt közösen nyújtotta be.

Legutóbb szerdán az írországi parlament döntött úgy, hogy a palesztin államiság elismerésére kéri a kormányt. A nyugat-európai uniós tagállamok közül elsőként Svédország ismerte el a palesztin államot, október végén. Később a spanyol, francia és brit parlament is állást foglalt az elismerés mellett, amelyet Izrael mereven ellenez. Sajtóhírek szerint hamarosan Belgium parlamentje is hasonló lépést tesz, sőt Brüsszel tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy minél több ország közösen ismerje el a palesztin államot.

Az unióhoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok közül hét - köztük Magyarország - még a csatlakozást megelőzően elismerésben részesítette a palesztin államot (de erről külügyminisztériumunk persze mélyen hallgat).


Egyre több ország ismeri el a Palesztin Államot
Videó: 

MTI