Több bevándorló próbált szerencsét az Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban 2012-ben, amivel egy legalább egy évtizedes trend dőlt meg – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb migrációs tanulmányából. A szervezet december elsején nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy két évvel ezelőtt 1,03 millió legális bevándorló emigrált az Egyesült Államokba, míg az Európai Unióban 948,2 ezren akartak új életet kezdeni. Korábban az EU-ba mindig többen érkeztek, mint az USA-ba, főleg, mivel az amerikai hatóságok évente nagyjából csak egymillió bevándorlót engednek be az országba.

Jean-Cristophe Dumont, az OECD migrációval foglalkozó osztályának vezetője szerint ez a trend nagy valószínűséggel 2013-ban is folytatódott, aminek a fő oka az, hogy az Európai Unió már nem olyan csábító, mint pár évvel ezelőtt volt. Ebben valószínűleg fontos szerepe van az egyre inkább bevándorlóellenes politikai hangoknak és a xenofób szélsőjobboldali pártok megerősödésének a fő migrációs célpontnak számító Nyugat-Európában. Ami viszont a szélsőjobbnál és idegengyűlöletnél is jobban távol tartja a bevándorlókat Európától, az az eurózóna válsága.

Európának tennie kell valamit, hogy vonzó maradjon, különösen a jól képzett bevándorlók körében – mondta Dumont a Financial Timesnak, azzal ugyanis, hogy egyre kevesebben akarnak az EU-ba jönni, a régió veszít a versenyképességéből. Az OECD főtitkára, Angel Gurría éppen ezért a jelentés bemutatásakor olyan reformokat sürgetett a szervezet tagországaiban, amelyek lehetőségként és erőforrásként, nem pedig problémaként tekintenek a bevándorlásra. Az egyik legnagyobb probléma és egyben elvesztegetett lehetőség, hogy a magasan képzett bevándorlók 50 százalékkal kisebb eséllyel találnak a képzettségüknek megfelelő munkát. Ezen Gurría szerint hatékonyabb integrációval, a migránsok szülőhazájában megszerzett képesítések elismerésének javításával lehetne segíteni. Annak a rövid- és hosszú távú költségei, ha a gyorsan változó körülmények között tétlenek maradunk, nagyon magasak – intett mindenkit a főtitkár.

A munkacélú bevándorlás a válság 2007-es kitörése és 2012 között 12 százalékkal csökkent, hét évvel ezelőtt 4,5 millióan, míg tavalyelőtt 3,8 millióan szedték a sátorfájukat és költöztek egy másik országba. Ezen belül az európai gazdasági övezetben 40 százalékkal csökkent a munkát kereső migránsok száma. A tavalyi évben azonban valamivel javulni kezdett a helyzet, éves alapon 1,1 százalékkal több bevándorló érkezett az OECD tagállamaiba, ezzel pedig már minden tizedik munkavállaló, vagyis nagyjából 115 millió ember bevándorló a világ legfejlettebb országaiban. A célországok közül továbbra is kiemelkedik Németország, ahová 2013-ben 450 ezren vándoroltak be, míg az EU mediterrán tagjaiban és Írországban továbbra csökken a bevándorlók száma.

Bár a munkát vállalni akaró bevándorlók száma csökkent, a geopolitikai feszültségek miatt tavaly 20 százalékkal nőtt a menedékjogot kérők száma, elsősorban a szíriai konfliktus miatt. A polgárháború sújtotta országból akkor 550 ezren kerestek menedéket az OECD országaiban.

 

 

Hírfigyelő Szolgálat