Hat év múlva nagyobb hadiflottája lehet a Kínai Népköztársaságnak, mint az Egyesült Államoknak – írja az USA kongresszusának amerikai-kínai gazdasági és biztonsági bizottságának éves jelentése. A bizottság szakértői szerint 2020-ra 351 hajó lehet majd a kínai flottában, 43-mal több, mint amennyire az amerikai haditengerészet tervezi bővíteni a jelenlegi 290 darabos hajóhadát.

 

 

7988.jpg

 

Az első kínai repülőgép-hordozó anyahajót még 1998-ban vásárolták Ukrajnától, ezt renoválták és építették át

 

A kínai katonai költségvetés 1989 óta minden évben két számjegyű növekedést mutatott, és ez várhatóan a jövőben sem lesz másképp. Különösen a haditengerészet bővül majd, a kongresszusi bizottság becslése szerint 2020-ra például a kínai hadiflottának háromszor annyi atom-tengeralattjárója lesz, mint húsz évvel korábban. A népköztársaság nemrég bemutatta első repülőgép-anyahajóját, és több új csatahajóval is előállnak majd a közeljövőben.

Az amerikai haditengerészet költségvetését viszont visszavágták az elmúlt időben, így képtelen lesz felvenni a versenyt a kínai növekedéssel. Ez nem jelenti azt, hogy Kína katonai lehetőségei meghaladnák az Egyesült Államokét, ez utóbbinak ugyanis nyilvánvaló előnye van a hadi technológiában, és sokkal több anyahajója van, azt azonban jelenti, hogy az ázsiai térségben megváltozik a biztonsági egyensúly. A kínai flotta bővülése például kisebb fegyverkezési versenyt indított be a térségben, 2013-ban például India vásárolta a legtöbb fegyvert globálisan, de a top 5-be bekerült Pakisztán is. Így egyre inkább úgy látszik, hogy a Pax Americana a csendes-óceáni térségben hosszú távon nem fenntartható.

 

 

Hírfigyelő Szolgálat