A cél, hogy legalább egyszer mindennap meleg ételhez jusson minden arra rászoruló gyerek, ezért a kormány 5 és fél milliárd forinttal többet szán jövőre a gyermekétkeztetésre. Így már nemcsak a nyári szünetben, hanem iskolaidőben, a hétvégéken is biztosítani tudják a szociális étkeztetést.

A kormány célul tűzte ki, hogy minden gyereknek naponta legalább egyszer meleg ételhez kell jutnia. Ezért a jövőre életbe lépő új gyermekvédelmi törvényben kiszélesítik a szociális étkeztetést. Ezután már nemcsak a nyári szünetben, hanem iskolaidőben is minden hétvégén kapnak majd meleg ételt a rászoruló gyerekek. „Jövőre a tanévközi gyermekétkeztetésre 5 és fél milliárd forinttal fog emelkedni ennek a támogatásnak az összege. A nyári étkeztetés pedig 25 százalékkal fog emelkedni 2,4 milliárd forintról 3 milliárd forintra. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezt továbbfejlesszük” – mondta a HírTV-nek a felzárkóztatási államtitkár, Czibere Károly.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a kiskorúak negyede súlyos anyagi körülmények között él, további 41 százalékuk pedig ki van téve a szegénység és kirekesztődés kockázatának. Ennek egyik oka, hogy a szegényebb háztartásokban több a gyermek; a másik az, hogy a kisgyermekes háztartások többségében az anya nem dolgozik, így kevesebb jövedelemmel rendelkeznek.
A népesség egyharmada olyan háztartásban él, ahol gondot okoz, hogy kétnaponta hús kerüljön az asztalra.
Jövőre 8 milliárd forinttal többet szán a kormány családtámogatásra is. A Magyar Nemzet információi szerint a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj mértéke 5 és fél százalékkal emelkedik.
(Csatlós Hanna)