Tüntetések kezdődtek Törökországban az ellen, hogy az Egyesült Államok beavatkozik Törökország belügyeibe és a térségi politikába. A demonstráció résztvevőinek elmondása alapján azért gyűltek össze, hogy üzenetet küldjenek az amerikai imperialistáknak és az egész világnak, hogy a világ országai felfigyeljenek arra, az USA beavatkozik a térségi politikába és saját érdekei mentén konfliktusokat gerjeszt.

Hídfő.net.ru | Jenkik hazaJenkik haza! - Törökországban is

A megmozdulás - ellentétben a liberálisok több millió embernek reklámozott megmozdulásaival - nem kapott sajtótámogatást, így néhány száz fő gyűlt össze a tüntetésen, amin egyben Joe Biden amerikai alelnök törökországi látogatása ellen is tiltakoztak. Biden háromnapos tárgyalássorozatra érkezik Isztambulba, ahol az Erdogan-kormánnyal az "Iszlám Állam" elleni katonai együttműködésről akar egyeztetni.

A tüntetők szerint az amerikai külügy nyomást gyakorol a török kormányra, és az ország érdekeivel nem összeegyeztethető a térségben semmilyen katonai beavatkozás, ami kizárólag az amerikai érdeket szolgálja.

A tüntetést szervező Fiatal Szövetség aktivistái korábban is szerveztek már megmozdulásokat a török katonák külföldön bevetése ellen. A szervezet múlt héten tartott egy akciót annak kapcsán, hogy Irakban 11 török katonát ejtettek foglyul a terroristák, és mindez annak köszönhető, hogy Törökország amerikai nyomásra katonákat állomásoztat a térségi országokban.

Törökország amerikai nyomásra kénytelen részt venni a térségi konfliktusokban. Mivel ha nem teszi, az amerikaiak által mozgatott terrorszervezetek Törökország területi egységét is fenyegetni kezdenék. A módszer kísértetiesen hasonlít arra, ahogyan az amerikaiak a Jobb Szektort támogatják Ukrajnában. Magyarország és Lengyelország kénytelen részt venni a térségi konfliktusban, mert ha nem teszik, az amerikaiak által befolyásolt Jobb Szektor a magyar és lengyel kisebbség ellen fordul Ukrajnában. Erre egyetlen logikus válasz van, amit előbb-utóbb minden ország civiljei megfogalmaznak: "jenkik haza!"



http://www.hidfo.net.ru/2014/11/23/jenkik-haza-torokorszagban-tuntettek-az-amerikai-nyomasgyakorlas-ellen