A hétvégi “csökkentett üzemmód” egyáltalán nem jelentette azt, hogy csend volt mára virradóan Donbasszban. Az viszont elmondható, hogy mintha a népköztársaságiak jóval aktívabbak lettek volna mint a valcmanista pribékhorda. Amely az utóbbi héten sikert – sikerre halmozott. Mert csakis annak tudható be, hogy a tegnapi legfrissebb kijevi bejelentés szerint a korábbi negyvenezer orosz katona helyett már csak hétezer – ötszáz tartózkodik Donbasszban. A többit öldöklő – hősies küzdelmekben vagy elpusztították, vagy hazamenekültek! – vagy ott se “vaótak”!

don1

Luhanszk – régió északkeleti fertályán befejezéséhez közeledik a valcmanista hordák kitakarítása Sztanyica Luhanszkajából, és a Szeverszkij Donyec mentéről. Mára virradóan a népköztársasági erők elkezdték őket tolni Szcsasztyje irányába.

Popasznajából az éjjel a latortüzérség lányos zavarában Szcsasztyje felé lövöldözött. Csak elfelejtettek információkat cserélni az éppen arrafelé vonuló zsoldoshordákkal. “Testvéri tűzcsapás” lett a dologból.
Verhnyjaja Olhovkánál változó intenzitással zajlottak – zajlanak harcok. Kézi és könnyűfegyverekkel győzködik egymást a felek.
Nyikisinonál és Fascsinonál szórványos összecsapások voltak egész éjjel.
Dzserzsinszk mellett a 95. valcmanista latorbrigád egyik kolóniájának fészkén ütöttek rajta mára virradóan a népfelkelők. Négy BTR vált acélgyártási adalékanyaggá. Vélhetően tucatnyi lator is ott hagyta a fogát.
Donyeck környékén hosszasan lehetne sorolni az éjszaka történéseit. Ezért aztán csak a főbb – és már megszokott – helyszíneket emelnénk ki.
A repülőtéren, Avgyejevkánál, és Peszkinél tüzérségi adok – kapok volt egész éjjel, kissebb helyi összecsapásokkal tarkítva. A népfelkelők a peszki és avgyejevkai latrok utánpótlási vonalait támadták egész éjjel.
Volnavahánál mára virradóan a népköztársaságiak rohamcsapatai meglepték a bérgyilkosokat. Az éjjel kettőkor kezdődött előadás alig fél órát tartott, ám a hétvége eddigi legnagyobb “meglepijét” hozta a valcmanistáknak. Több mint egy tucat páncélozott járművük került a havárialistára. A fúbe harapott latoregyedek számát még csak megbecsülni sem lehet, hiszen éjszaka volt, eléggé rossz látási viszonyokkal. Becslések szerint viszont elég komoly mértékű zsodmegtakarításnak örvendhet Nyalókakirály kincstárnoka.
Viszonylag hosszú időn át tartó eseménytelenség után mára virradóan Mariupol latorjai sem unatkoztak az éjszaka. Északi és keleti városszéli pozicióik meglehetősen komoly népköztársasági tüzérségi tűzcsapásokat voltak kénytelenek elszenvedni.
Granyitnojenál már hozzászokhattak a pribékek az ilyesmihez, de valószínű, hogy a mostani éjszakai tüzérségi tűz nem álmaik netovábbja volt.
Valami történt tegnap délután Odesszában! Ismeretlen, jelzések nélküli, terepszín öltözéket viselő, és egységes katonai felszerelést viselő fegyveresek megszerezték a város határában működő olajfinomítót. Eddig még nem tisztázott a fölöttébb szervezetten ténykedő csoport hovatartozása. A jelentések szerint oroszul beszéltek az akciót kivitelezők. Vélemények szerint NEM TARTOZHATNAK A KIJEVI UDVARHOZ! – hiszen mi szüksége lenne Nyalókakirálynak az általa uralt területen saját tulajdonú olajfinomítót elfoglalni?
Harkovban mára virradóan újabb sokk érte a valcmanista hordát. Még el sem oszlott a füst a tegnapi vasúti tartálykocsifelrobbantás helyszínén, néhány kilométerrel arrébb újabb csapást mért rájuk a helyi gerillacsoport.
Most a vasúti tranzit szempontjából létfontosságú “Osznova” bázisállomás repült a levegőbe. Nem akármilyen cirkusz lehetett, hiszen egész Harkov kirohant a rettenetes erejű robbanás hallatán. A hatás majd még csak ma lesz felmérhető.

https://balrad.wordpress.com/2014/11/23/frontjelentes-ujoroszorszagbol/

Fázósra fordult az időjárás Donbasszban! Ezért aztán a felek serénykedéssel védekeznek a hideg ellen, és igyekeznek a másiknak “befűteni”.

híd

Avgyejevkánál, Szcsasztyjénál, és Gyjebalcsevo térségében a ma délelőtti helyzetértékelések szerint “feszült” a helyzet.
Jaszinovataja körül viszont a valcmanista latortüzérség nagyon elkezdett munkálkodni. A népköztársasági erők állásait erősen lövik. Két milicista esett itt el ma délelőtt.
Donyeck éjszakai ágyúzása után ma délelőtt a város “Szpartak” – kerülete áll ostrom alatt.

A repülőtérre ma délelőtt egy teherautónyi pribék próbált meg behatolni. A masina aknára futott. Három lator belepusztult, kettő súlyosan megsebesült. Épségben (?) maradt cimboráik hátrahagyták őket, és elszeleltek.
Az önvédelmi erők Golmovszkij térségében intéztek támadást egy latorposzt ellen, és elpusztították azt.
Jelenovkánál hasonló eset történt.
A valcmanisták sorozatvetőkkel lőtték ma délelőtt a “Komszomolec Donbassz” bányaüzem területét.
Marinykánál és Krasznogorovkánál a népköztársaságiak tarackokból, harckocsilövegekből és aknavetőkből lövik a pribékállásokat.
Gyjebalcsevo mellett a milicia nagyon keseríti a valcmanisták sorsát. Mindezzel együtt is, azok viszont lövik tüzérséggel Sztazskovo falut.
Dzserzsinszknél is támadásba lendült a milicia, miután két latorposztot a város határában megsemmisítettek. Jelenleg a külső városrészben vannak harcok.
Volnovahától a latortüzérség Dokucsajevszket lövi. Eddig egy civil meghalt, három súlyosan megsebesült.
Az Olginyka melletti latorposztot a népköztársaságiak egyik “Grad” – ütege “elfújta”.
Granyitnojenál délelőtt óta heves összecsapások vannak.
Peszki, Tonyenkoje, és Vodjanoje térségében a népköztársaságiak reggel óta folyamatosan támadja a valcmanista erőket. Szevernojénál komoly ütközet volt. A milicia arról számolt be, hogy két átpingált latortankról már le is pörkölték a festéket.
Lomakinonál is aknára futott egy valcmanista teherautó. Négy pribék – ha kellően összedrótozták őket – elmehet “hazafias oktatást” tartani a gyerekeknek Lembergbe.
Sztancija Luhanszkajánál a valcmanisták szorongatják most a milicistákat.
Luhansz néhány “előfaluját” – mint tegnap is – lőtte a latortüzérség.

Sztahanov és Pervomajsz lakótelepeit “Grad” – vetőgépekkel lövi a valcmanista horda.
Szcsasztyje környékén viszont elült a harci lárma.
Fascsovkánál heves harcok zajlanak jelenleg is.
A latohorda aknavetőkkel támadta délelőtt Kalinovot.
Zolotoje pribékjeit aknavetőkkel lőtték a népköztársaságiak.
Popasznaja környékén reggel óta lankadatlan harc zajlik.
Geraszimovka, Juganovka és Makarovo pribékbandáit a népköztársaságiak sorozatvetői puhították délig.

https://balrad.wordpress.com/2014/11/23/delelotti-fronthelyzet-donbasszban/