simplot-innate-potato

(Kép: Simplot)

 

Miközben a világ élelmiszerellátásával kapcsolatos háború szünet nélkül folyik és az amerikai lakosság jelentős része követeli, hogy kötelező legyen feltüntetni a GMO összetevőket az élelmiszerek címkéin, az amerikai mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy megadta az engedélyt az első génmódosított burgonya nagyüzemi termelésére.

Ez a legújabb lépés hűen tükrözi az amerikai kormány különböző szervei és a nagy biotechnológiai cégek közötti dokumentált kapcsolatot. Számos cikket olvashattunk arról is, miként fenyegettek meg az Egyesült Államokat képviselő személyek más nemzeteket egy komoly kereskedelmi háború kirobbantásával, amennyiben azok nem engedélyezik a Monsanto génmódosított magjainak mezőgazdasági felhasználását. (Lásd még: LINK)

Az új génmódosított burgonya gyártója pedig történetesen a McDonalds egyik legnagyobb beszállítója:

Mcdonalds-french-fries-could-be-genetically-modified-fries-health-risks„A mezőgazdasági minisztérium pénteken jóváhagyta az első génmódosított burgonya kereskedelmi termesztését az Egyesült Államokban. A döntés bizonyára erős reakciót vált majd ki az élelmiszerek mesterséges manipulálását ellenző csoportok körében.

A J.R. Simplot Co. által kifejlesztett Innate burgonyát úgy módosították, hogy az kevesebbet tartalmazzon egy rákkeltőnek vélt anyagból, ami a hagyományos burgonya olajban történő sütésekor keletkezik, azonkívül kevésbé hajlamos a szállításból eredő sérülésekre.

Boise, az Idaho állambeli Simplot a McDonalds gyorsétterem óriás egyik legnagyobb burgonya beszállítója.” (http://www.washingtonpost.com/business/economy/us-approves-first-genetically-modified-potato-for-commercial-planting/2014/11/07/73f520c6-66db-11e4-9fdc-d43b053ecb4d_story.htmls)

A döntés mindennél jobban demonstrálja, mennyire lehet hinni az állításnak, miszerint a kormány a nép érdekeit képviseli.

Doug Gurian-Sherman, Ph.D, az Élelmiszerbiztonsági Központ (CFS) fenntartható mezőgazdaság igazgatója és a központ vezető kutatója a következőket nyilatkozta:

„Egyszerűen nem tudunk eleget az RNS beavatkozási technológiákról ahhoz, hogy megállapíthassuk, a GMO termények emberi fogyasztásra alkalmasak, valamint, hogy károsítják-e a környezetet. Lehet, hogy a lépéssel jóságos kinézetet próbáltak kölcsönözni a biotechnológiának, ehelyett azonban leleplezték, mennyire hiányosak a GMO terményeket szabályozó törvények. Az engedélyek tele vannak hiányosságokkal és rendkívül aggasztóak.”

Forrás: Natural Society
http://idokjelei.hu/2014/11/megindulhat-az-elso-genmodositott-burgonya-termelese-az-egyesult-allamokban/