Égi édesanyánk könnyező figyelmeztetése után következik a Nagy Figyelmeztetés, majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, aztán elragadtatva a 4 év alattiak és a mennybe tartozók, a többiek haladnak az utolsó ütközet felé

Armageddon nyomában

Armageddon nyomában

Izrael üdvözli a szegedi zsinagóga felújításáról hozott kormánydöntést

2014. november 08. - Andre Lowoa

Izrael üdvözli a magyar kormány döntését, hogy egymilliárd forintot szán a szegedi zsinagóga rekonstrukciójára - jelentette ki Ilan Mor Izrael budapesti nagykövete szombaton a csongrádi megyeszékhelyen.

A kormány döntése "jó befektetés a jövőbe" - mondta a diplomata a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál zárórendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A zsinagóga nemcsak vallási, hanem kulturális központ is - hangsúlyozta a nagykövet.

Az épület rekonstrukciója vallástól függetlenül minden szegedi és környékbeli számára előnyös - fogalmazott Ilan Mor és reményét fejezte ki, a felújítás felkelti az itt élők érdeklődését, hogy ellátogassanak a zsinagógába és megismerjék a zsidó vallást, hagyományokat és kultúrát.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára október végén jelentette be, egymilliárd forintot szán a kormány a szegedi zsinagóga felújítására, a közvetlen életveszély elhárításához szükséges 150 millió forint pedig akár egy héten belül folyósítható. A kormány felelősséget kíván vállalni a közös örökségnek tartott magyarországi zsinagógákért, ezért arra is nyitott, hogy a rekonstrukció állami beruházásként valósuljon meg - tudatta Latorcai Csaba.

A helyettes államtitkár akkor a Mazsihisz vezetésén belüli "súlyos válságnak" tulajdonította, hogy még nem született meg a felújítás indulásához szükséges döntés. Úgy fogalmazott, "a Mazsihiszen belül a vita jelen pillanatban arról folyik, hogy a holokauszt emlékév keretében rendelkezésre álló állami támogatást a Mazsihisz vagy a hozzá tartozó taghitközség kapja meg". Hozzátette: így megállapítható, hogy "a gyakorlatban holokauszt emlékévvel kapcsolatos bojkott véget ért".

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, szerencsés lenne, ha rekonstrukciót a zsinagógát 32 éve kezelő alapítvány koordinálhatná, de elfogadhatónak tartja azt is, ha a kormányzati forrást közvetlenül a Mazsihisz kapja meg, majd utalja át a civil szervezetnek. Hozzátette: bízik benne, hogy a közvetlen életveszély elhárításához szükséges munkák még a tél beköszönte előtt elkészülhetnek.

A 111 esztendős, Baumhorn Lipót tervezte épület Európa negyedik legnagyobb zsinagógája, a magyar szecesszió egyik meghatározó műemléke. Teljes felújítása a számítások szerint 2-2,2 milliárd forintba kerülne - tudatta Lednitzky András.
ATV

süti beállítások módosítása