Alexander Zaharcsenko, a Donyecki Népi Köztársaság miniszterelnöke az országgyűlési választásokat megelőzően bejelentette, hogy bűnügyet indítanak meg az ukrán hatóságokkal szemben népirtás vádjával, válaszul arra, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat bűnügyet nyitott meg a donyecki és luganszki országgyűlési választásokkal kapcsolatban. A fegyveres puccsal hatalomra juttatott kijevi kormány nem ismeri el az országgyűlési választások legitimitását, azt következetesen bűncselekménynek nyilvánítják.

Zaharcsenko elmondása szerint a választások után megindítják az eljárást a népirtásért felelős személyekkel szemben. Több helyről is jelentették, hogy az ukrán csapatok megpróbálják megzavarni a szavazás lefolytatását, ami ezeket a bűnöket csak súlyosbítja.

Moszkva elismeri a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaságokban mind az országgyűlési választás, mind pedig az elnökválasztás eredményét. A nyugati országoknak nincs semmilyen hiteles alapja arra, hogy ezt ne tegyék meg. Februárban utcai harcok után, a kormánypárti politikusok elűzését követően tolakodott be a parlamentbe a Jacenjuk-kormány, amelynek nem volt demokratikus legitimitása, mégis a nyugati világ egésze úgy kezelte, mintha ők lennének az ukrán kormány. Az Európai Unió és az Egyesült Államok közel egy éven keresztül támogatta ezt a kormányt, melyet egészen októberig senki nem választott meg.

A kijevi puccsisták még a demokrácia látszatára se ügyeltek, a rengeteg nyugati hitel és EU-csatlakozás szerződéseinek aláírása közepette nem volt ilyesmire idejük. A nyugat kettős mércét alkalmaz Ukrajnában, fegyveres hatalomátvétellel hatalomra jutott háborús bűnösöket támogatnak egy demokratikus folyamattal szemben. Ezeknek a háborús bűnösöknek a számonkérése a választásokat követően megkezdődik.



http://www.hidfo.net/2014/11/02/nyugat-haborus-bunosoket-tamogat-demokratikus-folyamatot-eltaposnak