A Donyecki Népi Köztársaságban senkit nem fog érdekelni, ha az európai országok nem ismerik el az országgyűlési választások és államfőválasztás eredményeit. A lényeg, hogy Oroszország elismeri - mondta Alexander Zaharcsenko, a DNK miniszterelnöke. Az Ukrajnából kiszakadó köztársaságok november 2-án tartják a választásokat, amit a kijevi hatóságok illegálisnak nyilvánítottak.

Az Európai Unió szerint a választások a minszki egyezménynek ellent mondanak, ezért nem ismerik el annak eredményeit. Moszkva szerint a választások a minszki egyezménnyel összhangban történnek, ezért elismeri annak eredményét.

A nyugati gyarmatosítást fegyverrel és tettel megakadályozó donyeckieket viszont nem fogja érdekelni, mit nyilatkoznak Brüsszelből az eurokraták. "Nem érdekel minket, ha Európa nem ismeri el a választások legitimitását." Zaharcsenko ezt Novoazovszkban jelentette be a választókkal tartott személyes találkozón, és ezzel valószínűleg be is biztosította magának a további népszerűséget.

Ukrajna délkeleti megyéinek vezetése egy áprilisi konferencián kinyilvánította, hogy nem ismerik el a puccsal hatalomra jutott kijevi kormányt. Ott nem volt szó választásokról, tehát egy fegyveres puccs eredményét nem ismerték el kormánynak a donyeckiek. Ez viszont az Európai Uniót nem érdekelte, így Ukrajna délkeleti megyéi sorban bejelentették elszakadási szándékukat és referendumot tartottak a kilépésről. Ezeknek a referendumoknak az eredményét szintén nem ismerte el az Európai Unió, mert a nyugatiaknak egész Ukrajna kellett volna (az orosz határig), nem csak az ország ipar nélküli nyugati része.

A Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság májusban nyilvánította ki függetlenségét. Azóta az ENSZ adatai szerint is mintegy négyezer civil vesztette életét, mert az atlantista kormány a délkeleti régiót is be akarná vonni - fegyverrel - az Európai Unióba. Szeptember 15-én az EBESZ közvetítésével tűzszüneti megállapodás született, de a harcok azóta is zajlanak.


http://www.hidfo.net/2014/10/31/zaharcsenko-nem-erdekel-ha-nem-ismerik-el-az-eredmenyeket