Lezajlottak Ukrajnában az országgyűlési választások, a februári atlantista puccs óta ez az első nap, hogy a kormánynak látszólag demokratikus felhatalmazása van. Év elején a kisebbségben lévő ellenzék - a fegyveres utcai harcok idején -, a kormánypárti politikusok emigrálását követően jutott a parlamentben relatív többséghez, amivel megszavazta az államfő számonkérését és leváltását. Ukrajnában egyébként a parlament nem válthatja le az államfőt, csak ha az bűncselekményben érintetté válik, így az államfő leváltása alkotmányellenes volt. Az államfő alkotmányellenes leszavazása után kiírt elnökválasztás emiatt szintén alkotmányellenes, így az illegitim módon választott új államfő által kiírt országgyűlési választás is alkotmányellenes. A jelenleg ukrán kormány tehát nincs jogfolytonosságban a legitim ukrán kormánnyal. Azonban, kétségkívül a tegnapra kiírt választások után egy látszólagos demokratikus legitimitása van, emiatt más országok is kénytelenek kormányként kezelni a puccsistákat.

Hídfő.net | Arszenij Jacenjuk

A nyugati szavazatszámláló programok eredményei szerint az EU-csatlakozást hirdető Arszenij Jacenyuk és Petro Porosenko pártjai kapták a hatalmat, ma már be is jelentették, hogy koalícióra lépnek. A szavazás százalékos megoszlása nem lényeges, - senki nem gondolhatta komolyan, hogy a nyugatbarát hatóságok által szervezett szavazáson nem ők jutnak kormányra.

Ami lényeges, hogy; képes-e ez a kormány nem csak uralni az országot, aláírogatni a dokumentumokat, amit Brüsszel eléjük tol a tárgyalóasztalon, hanem az emberek hétköznapi problémáit megoldani? Tudják-e kezelni azt a helyzetet, hogy még a hét folyamán kiürülnek a benzinkutak, télre nincs megoldva a fűtés, melegvíz Kijevben, az élelmiszerek ára drasztikusan nő, a pénz elértéktelenedik, és az ország fele már nem is ment el szavazni, hanem szabadságharcot folytat az illegitim kormány ellen? Az Jacenjuk-kormány legitimitását nem az fogja meghatározni, hogy a szavazatszámláló program ki tudta-e hozni nekik a megfelelő eredményt, hanem, hogy az egyszerű ember a hétköznapokban legitimnek tartja-e a kormányt. Ennek a kormánynak akkor lesz legitimitása, ha Ukrajna a következő években egy élhető ország állapotai felé mozdul el. Bekövetkezhet-e egy ilyen átmenet? Ezt majd abból állapíthatjuk meg, hogy nyugodt lesz-e a tél Kijevben, vagy újabb Majdan tér és tömeges tüntetések lesznek.



http://www.hidfo.net/2014/10/27/ukrajnaban-egyutt-kekszalagosok