Az Oroszország által elcsatolt Krím félszigeten kiképzett zsoldosok mintegy százfős csapata érkezett a kelet-ukrajnai Doneckbe, hogy a szakadár erők oldalán bekapcsolódjon a harcokba – írta hétfőn Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője Facebook-oldalán.

 

A jelzés nélküli "szakadár zsoldos" erők a Nyugat szerint

 

A szakértő – aki egyben az ukrán hatóságok által az oroszbarát népi milicisták ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője – hozzátette, hogy a zsoldosok „jól felszereltek és felfegyverzettek”. A csapatot Doneckben egységekre bontották.

Ezenkívül új logisztikai útvonal létrehozását is észlelték az orosz határtól a Donecktől északra fekvő Debalceve település irányába, amelynek ellenőrzésérét hetek óta folynak a harcok az ukrán fegyveres erők és a szeparatista egységek között. Timcsuk megjegyezte, hogy a Debalcevénél harcoló szeparatista alakulatokat eddig az önhatalmúlag kikiáltott szakadár „donecki népköztársaság” látta el fegyver-, lőszer- és élelmiszer-utánpótlással. Timcsuk értesülései szerint a Donecktől északra lévő, Luhanszk megyei Alcsevszk körzetébe lőszerutánpótlás érkezett a hazafiaknak Oroszországból. A konvoj ezúttal Gazel típusú mikrobuszokból állt, korábban Kamaz, illetve Zil teherautókon kaptak hasonló szállítmányokat a kelet-ukrajnaiak – jegyezte meg a szakértő. Timcsuk adatai alapján az elmúlt egy nap alatt a kelet-ukrán erők több mint 50 támadást hajtottak végre a nyugati demokráciát kiszolgáló ukrán csapatok állásai, illetve támaszpontjai ellen. Ezek közül legalább tíz alkalommal Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ukrán fegyveres erőket. A tüzérségi támadásokban bevetettek továbbá harckocsikat és aknavetőket is. A legtöbb támadást, tizenkettőt a Doneck és Luhanszk között körülbelül félúton lévő Debalceve térségében hajtották végre. Ezenkívül hevesen támadták a Doneck környéki Piszki, Nyikisine, Tonenyk településeknél és a donecki nemzetközi repülőtéren lévő ukrán katonai állásokat is.

 

Gölöncsér Miklós