A magyarok sajnos előkelő helyet foglalnak el a vedelés rangsorában Európában. Nem egyszerű felismerni, ha valamelyik családtagunk, ismerősünk vagy barátunk alkoholfüggő.
A legtöbben, akik az alkohol béklyójába kerültek,  igen jól képesek titkolni szenvedélyüket, mivel a szégyen, a zavar és a következményektől való félelem igen erős motiváló erőt jelent. Amikor a család felismeri a betegséget, többnyire zár az alkoholbeteg körül, vagyis titkolják a problémát az utolsó pillanatokig. Az esetek döntő többségében a függő személy nem akarja felismeri el függőségét.
Sokszor nem derül fény a függőségre a tragédia, például egy ittas vezetés miatti baleset vagy egy alkoholmérgezés bekövetkeztéig. Most ismerjük a függőség jeleit.

Idővel kialakul az alkohollal szembeni tolerancia, így a fogyasztók egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben fogyasztják az italt.
Az alkoholproblémával küszködők jelentős része dugdossa az üvegeket, palackokat. Az alkoholos italt képesek mosószeres, vegyszeres üvegben is tárolni, ami fel sem tűnik a hozzátartozóknak.
Az alkoholisták gyakran otthont isznak egy jó adag, úgynevezett gyorsítót, többnyire töményet, azelőtt hogy találkoznának cimboráikkal, így a látszat azt mutatja, hogy nem isznak többet, mint társaik, mivel így nem tűnnek ki a társaságból azzal, hogy többet isznak, mint a többiek, holott nekik már jóval többre van szükségük a megfelelő hangulat, alkoholszint eléréséhez.

A vodka az alkohol betegek egyik kedvence, mivel áttetsző, színtelen, vízszerű továbbá úgy keverhető üdítőitalokhoz, alacsonyabb szeszfokú italokhoz (sör, bor) hogy nem változtatja meg annak színét vagy szagát. Legalábbis az alkoholisták ezt hiszik, mivel jellegzetes illat nélkül szeszes ital nem létezik.

A függőségben szenvedők egy idő után elkezdenek megbízhatatlanná válni, megfeledkezni a megbeszélt találkozókról, a fontos eseményekről, például egy tárgyalásról, elkésnek a munkából vagy iskolából, egyre többet vannak betegállományban.

A függőség előrehaladtával elveszik az érdeklődés a korábban örömöt jelentő közös tevékenységek és hobbik iránt. Ekkor már valami nincs rendben. Az alkoholbeteg elfordult a világtól, a világ kifordul belőle.

Feltűnhet, hogy az italos palackok sohasem fogynak ki, kóstoljunk bele: az alkoholisták gyakran desztillált vízzel pótolják az elfogyasztott mennyiséget, mivel a klóros csapvíz zavarossá teszi az italt.
A kiürült üvegeket eltüntetik, hogy önromboló titkuk a homályban maradjon.

A hirtelen testsúly változás is figyelmeztető jel. A töményitalok radikálisan fogyasztanak, a sör hizlal (sörhas, püffedt arc) a bor, pezsgő nem változtat a testsúlyon. A problémát az is okozza, hogy kombinálják az italokat.

Amikor valaki folyton rágógumizik vagy cukorkát szopogat, próbálja fedni az alkoholszagot.
Ugyanez igaz a túlzott szájvíz- és dezodor használatra. A szervezet nem tudja raktározni a felhalmozott mérgeket, ezért a lehelet és a bőr jellegzetes aceton szagú, amit ne keverjünk össze a cukorbetegséggel.

Az alkoholbeteg a kóros szakaszban érzelmileg egyre labilisabbá válik, hangulatuk az elvonási tünet erejétől függően akár percek alatt alakulhat át nyugodtból agresszívbe, gyakran különösebb magyarázat nélkül.

Aki absztinenciáját foggal-körömmel bizonygatja,  és hangoztatja, hogy nem iszik, valószínűleg alkoholproblémával küszködik. A függőség hatására gyengül a memória, törlődhetnek emlékek, ezek helyére kitalált történetek gyártása kezdődik.

Az alkoholfüggők általában másokat, a külvilágot teszik felelőssé állapotuk miatt, mindig más a hibás. Ennek hatására a békés családi élet háborús övezetté változhat, de a konfliktusokért mindig valaki mást okolnak.
A gyógyulás ott kezdődik, amikor segítséget kér a családjától, illetve szakembertől, és őszintén elmondja, mit és mennyit, milyen körülmények között fogyaszt…

Hungarista társadalom-modell: Ahol a családnak tartása van

 

A hungarista rend megköveteli az érett értelmű, erkölcsileg fedhetetlen életvitelt tagjaitól és elvárja nemzettársaitól a közös gyarapodás, erős társadalmi közeg kialakításához. A cél, az egészséges, egész emberek közössége Magyarországon.

 

Dr. Madarasi Pál összeállítása