Amióta elvben tűzszünet van Kelet-Ukrajnában, kevesebbet hallani a szomszédunkban dúló háborúról és következményeiről. Pedig a tél sokaknak szinte megoldhatatlan gondot jelent majd Kárpátalján is. Az egyházak segíteni próbálnak.
Kritikus a helyzet Kárpátalján, a helyiek arra készülnek, hogy télen nem vagy alig lesz gáz az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt, hiánycikknek számít a fa – erről is beszélt minap a parókia.hu portálnak Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka (világi vezetője.)
„Nagyon bonyodalmas a segélyszállítmányok érkezése, mert ami beérkezik az országba, az vámzár alá kerül, és a kijevi humanitárius bizottság dönti el, hogy mi léphet be vámmentesen Ukrajnába. Sajnos vannak olyanok is, akik visszaélnek a nehéz helyzettel és indokolatlanul akarnak segélyhez jutni, ezért igyekszünk személyes családlátogatásokon is meggyőződni arról, hogy valójában a rászorulók kapják meg a segítséget” – mondta az egyházi portálnak Nagy Béla. Szerinte élelemtől fán át meleg ruhákig és vegyes tüzelésű kályhákig mindenre szükség van a humanitárius katasztrófa megelőzésére.
A helyzet komolyságát az is mutatja, hogy a múlt héten a Magyarországi Református Egyház a Református Szeretetszolgálattal közösen segítségért fordult minden magyarországi gyülekezetéhez.
A segélyszervezet a kárpátaljai vezetőkkel közösen kidolgozott cselekvési tervet dolgozott ki, amelynek értelmében (takarók, vizeskannák, víztisztító palackok, gyertyák, elemlámpák, tisztálkodási csomagok, tisztítószerek, élelmiszer egységcsomagok) halmoznak fel, amelyeket szükség esetén azonnal a helyszínre tudnak juttatni. A közösségi térként és baj esetén menedékként szolgáló 65 kárpátaljai református egyházi ingatlant vegyesfűtésre kell átállítani. A segélyszervezet a kárpátaljaiakkal közösen egy szociális étkeztetési tervet is kidolgoztak, melynek részeként egyházi intézmények meleg étellel látnák el a rászoruló lakosságot.
(Válasz)